19:50, 11.10.2019Izvor: Beta, N1

"Nadamo se brzom nastavku dijaloga, stav Rame odavno poznat"Premijerka Srbije Ana Brnabić, ocenila je da je izjava premijera Albanije Edija Rame, da pregovori Beograda i Prištine treba da budu okončani međusobnim priznanjem poznat stav, ali da se ona nada da će se dijalog nastaviti brzo uz ukidanje taksi na robu iz Srbije i poštovanja potpisanih regionalnih sporazuma.

nadamo-se-brzom-nastavku-dijaloga-stav-edija-rame-odavno-poznat

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"To je minimum minimuma", rekla je Brnabić novinarima u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Ona je kazala da je specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel preporučio, da se treba fokusirati na ekonomiju, "jer kada je bolja ekonomska situacija i poboljšan kvalitet života lakše se razgovara o političkim pitanjima i postižu kompromisi".

Brnabić je dodala da je izjava lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija u potpunosti u suprotnosti sa onim o čemu je razovarala sa Ričardom Grenelom.

Kako je istakla, u razgovoru je Grenelu ukazala da Beograd ni u najtežim političkim okolnostima nije obustavio robnu razmenu i privrednu saradnju sa Prištinom.

"Ni 2004. nakon pogroma Srba, ni 2008. nakon jednostanog proglašenja nezavisnosti Kosova, ni kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - dan nakon hapšenja kompanije iz centralne Srbije bile su na poslovnom sajmu u Prištini", kazala je Brnabić.

Kako je dodala, "mi smo uvek govorili da kada se politički teško uspostavlja veza, privreda treba da vodi, a mi ćemo kao političari pratiti.

"Veze nikada nisu bile prekinute kao novembra 2018. kada je priština uspostavila takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine", istakla je ona.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u četvrtak u Novom Sadu da kosovski lideri treba da podrže dijalog Kosova i Srbije i da on treba da se okonča međusobnim priznavanjem, kako bi onda i ostale zemlje lančano priznale kosovsku nezavisnost. 

"Najava kršenja Cefta sporazuma"

Brnabić je ocenila i da je izjava predsednika Samoopredeljenja i kandidata te partije za premijera Kosova Aljbina Kurtija, da će umesto takse od sto odsto na robu iz Srbije uvesti princip reciprociteta, još jedna najava kršenja Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu.

"Ukoliko urade to što najavljuju bez obzira da li će ukinuti sto odsto takse na robu iz Srbije, to je i dalje kršenje Cefta sporazuma", rekla je Brnabić novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Podsetila jer da je sve što se odnosi na medjusobnu trgovinu na Zapadnom Balkanu definisano Cefta sporazumom i njegovim aneksima.

"Mi ne kršimo Cefta sporazum, nikada ga nismo kršili i nikada nismo imali bilo kakvu žalbu protiv Srbije u vezi sa tim sporazumom ", rekla je premijerka.

Ona je izrazila nadu da će vlast u Prištini još jednom razmisliiti o merama kojima se krše potpisani sporazumi, jer smatra da to neće doneti ništa dobro.

Srbija je, kako je kazala, odlučila o svom pravcu razvoja kada je pozvala na regionalnu saradnju što je razultiralo stvaranjem "malog Šengena" koji će mnogo značiti gradjanima i privredi, o čemu su juče u Novoma Sadu deklaraciju potpisali predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Brnabić je izrazila nadu da će svi ostali iz regiona pristupiti toj deklaraciji o slobodnom protoku ljudi, kapitala, roba i usluga.

Ocenila je da je regionalna saradnja jedini normalan pravac u budućnosti i jedini način da mladi ljudi ostanu na ovoj teritoriji.

"Ako Kurti ili bilo ko iz Prištine želi da otera mlade ljude van regiona, onda je ovo što najavljuju pravi način", rekla je Brnabić.


Tagovi: KosovoAna BrnabićEdi Rama

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije