13:36, 20.05.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Nagrada "Grigorije Božović" Milovanu DanojlićuKnjiževna nagrada “Grigorije Božović”, za 2018. godinu po odluci žirija dodeljena je piscu Milovanu Danojliću.

nagrada-grigorije-bozovic-milovanu-danojlicu

Foto: politika.rs

 

Članovi žirija među kojima su bili, Prof. dr Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i dr Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija).

Piscu Milovanu Daniloviću nagrada se dodeljuje za, za dubok, proničući i istinoljubiv pogled u vreme, njegove dramatične i tragične mane i prilike na našem područiju, za knjigu PISMA BEZ ADRESE I-III, u izdanju Službenog glasnika u  Beogradu, od 2012-2018. godine.

U obrazločenju, u knjizi koja je već u naslovu žanrovsko-tipološki određena kao niz tekstova koji su upućeni odsutnom adresatu, Milovan Danojlić je uspostavio poprilično razuđeno tematsko i izražajno polje.

 U njega su uključene pojedinosti iz različitih, a po stepenu aktuelnosti i vrednosti srodnih saznajnih disciplina. Od književnosti i kulture, antropologije i psihologije, do nezaobilaznih istorije i politike. Rečju, one aktuelne, ali i potisnute teme, fenomeni i problemi kojima se ovaj pisac, kao novinski saradnik, kritički i patriotski nastrojen intelektualac, u višedecenijskom vremenskom rasponu predano i aktivno bavio.

Razumevajući „književni posao“ kao neku vrstu „iskušavanja intelektualne i moralne hrabrosti“, Milovan Danojlić je u ovoj trotomnoj knjizi, čiji sadržaj zahvata široko i duboko, nastojao da u formi kratkog ogleda izabrani predmet analitički produbi do njegove skrivene  suštine, kako bi posredno uspostavio širu predstavu njegovog postojanja i značenja, i tako ovim knjigama obezbedio vrednost celovitosti.

Otuda su u njegov analitički objektiv uključene brojne upečatljive i izoštrene slike „vladajuće duhovne pustoši“ i „domaćeg apsurda“, pronicljivo opaženih  u vreme „zoološkog kapitalizma“ u kome se „ponovo probuljujemo“, kao i brojne epifanične slike primera pojedinačnih duhovno-stvaralačkih uznošenja i samopotvrda.

Iz toga postaje vidljivo kako ovaj naš angažovani savremenik, u svojim misaono i značenjski veoma složenim i bogatim tekstovima, nastoji da bude mudri hroničar i, često, moralistički i humanistički kritičar, našeg smračenog doba. Njegovih reprezentativnih pojava i njegovih zaklonjenih, a za potpunije razumevanje važnih, razloga i povoda.

Raskošnog jezika i uzornog stila koji, i kad uzima na sebe nešto od pamfletske forme i načina, ne prestaje da pleni čistim zvukom i jasnom slikom, izbrušenom misli i svedenom porukom.

 Zbog toga je ova Danojlićeva knjiga i svojevrsni brevijar slobode duha, nezavisnosti misli, stava, lepote govora, moralne postojanosti, zavičajne prisnosti i rodoljubive odlučnosti. Onih vrednosti kojima je uvek vreme i koje nikada ne prestaju.

Mileta Aćimović Ivkov

Nagrada, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, Milovanu Danojliću biće uručena, na svečanosti u Domu kulture ,,Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku u petak, 7. juna 2019. u 12h.

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 


Tagovi: Kosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije