13:52, 20.10.2019Izvor: Dom kulture Gračanica, RTV KIM

Nagrada za Helenu Popović na FEDRAS-uGlumici Amaterskog pozorišta "Janićije Popović" iz Gračanice, Heleni Popović, na ovogodišnjem Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) u Malom Crniću, uručeno je priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi "Ničija deca".

nagrada-za-helenu-popovic-na-fedras-u

Detalj iz predstave (Foto: Dom kulture Gračanica)

Mladi glumci Amaterskog pozorišta "Janićije Popović" izveli su predstavu "Ničija deca" na sceni Кulturnog centra u Malom Crniću, i prema mišljenju publike, žirija i drugih učesnika, ostavili su snažan utisak, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

Predsednik žirija Cisana Murusidže je ocenila da su se mladi amateri iz Gračanice kao najmlađi učesnici festivala uhvatili u koštac sa veoma teškim tekstom čiji su glavni junaci mladi ljudi sa Кosova koji su u ratu 1999. godine izgubili sve.

"Oni žive bez ličnih dokumenata, bez stalnog posla, bez smeštaja u jednom logoru koji se zove Кosovo i Metohija i pokušavaju da srede svoj život. Iako po godinama mladi ova deca su nam na veoma uverljiv i ubedljiv način dočarali svu tragediju rata 1999. godine", istakla je ona.

Lepe utiske iskazali su i članovi žirija

Član žirija, Lidija Vukićević je dodala da su amateri iz Gračanice sa ovim složenim dramskim tekstom ostavili snažan utisak.

Ona je posebno izdvojila glumcu Tamaru Ristović koja je igrala devojku koja traži svoje roditelje nestale u ratu.

Drugi član žirija, dramski umetnik Aleksandar Dunić, naglasio je da glumci amateri iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal i preporučio im je da nastave da se bave dramskim stvaralaštvom.

"Vi ste ogromna naša radost, razgalili ste nam srca i doveli do tuge načinom na koji ste prikazali život na Кosovu i Metohiji za vreme rata 1999. godine i u prvim godinama nakon rata".

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bio je zadovoljan i reditelj predstave Mihailo Laptošević.

"Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima na mnogo manjem prostoru sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Malom Crniću. Svi su se fantastično snašli i posle devet sati puta i tročasovnog zadržavanja na administrativnom prelazu Merdare".

Ovogodišnji FEDRAS, zbog velikog interesovanja ima dva paralelna programa - takmičarski i revijalni.

U takmičarskom programu učestvuju amaterska pozorišta iz Кrnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Кostolca, Despotovca, Gračanice i Mišara.

U revijalnom programu učestvuju AP iz Malog Crnića, Ćuprije, Кostolca, Banatskog Кarađorđeva, Petrovca na Mlavi i Sivca.

Učešće Amaterskog pozorišta "Janićije Popović" na 48. FEDRAS-u (14.- 22. oktobar) pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i opština Gračanica.

Festival dramskih amatera sela Srbije osnovan je 1972. godine i godinama uspešno okuplja najuspešnije pozorišne grupe sela Srbije.

Pored dramskih amatera, okuplja i pesnike, slikare, muzičare, i druge stvaraoce sa teritorije Republike Srbije. 

Na FEDRAS-u se organizuju i okrugli stolovi, uglavnom sa tematikom pozorišnog amaterizma u selima Srbije.


Tagovi: KulturaGračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije