10:34, 14.10.2019Izvor: Hina, N1

Najmanje 40 mrtvih i 16 nestalih u Japanu nakon razornog tajfunaOperacije potrage i spašavanja u Japanu otežane su u ponedeljak zbog masovnih poplava i odrona, nakon jednog od najsnažnijih tajfuna poslednjih decenija, prenose agencije.

najmanje-40-mrtvih-i-16-nestalih-u-japanu-nakon-razornog-tajfuna

Foto: Kyodo/via REUTERS

Tajfun Hagibis pogodio je tokom vikenda središnje delove najvećeg japanskog ostrva Honšua, uključujući i područje glavnog grada Tokija.

Najmanje 40 osoba je poginulo, 16 ih je nestalo, a povređenih je najmanje 189, objavio je javni servis NHK.

"Šteta je napravljena na širokom području, a više od 30.000 ljudi moraju biti pripravni za evakuaciju. Zadatak nam je pažljivo pružiti podršku pogođenima", rekao je premijer Šinzo Abe na vanrednoj sednici ministara.

Operacije spašavanja su otežane, jer je 21 reka probila nasipe, preko 140 ih je poplavilo kopno, i zbog odrona su zatvoreni brojni putevi.

U operacijama potrage i spašavanja u ponedeljak učestvuje preko 110.000 policajaca, vatrogasaca, vojnika i pripadnika obalske straže, kao i 100 helikoptera, rekao je sekretar kabineta kabineta Jošihide Suga.

"Očekuje se još kiše u pogođenim područjima. Vodostaji reka su visoki, a tlo je u nekim područjima nestabilno", upozorio je Suga.

U ponedeljak rano ujutro je više od 92.000 domova ostalo bez električne energije, objavilo je ministarstvo trgovine i industrije.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije