14:03, 04.05.2020Izvor: Beta, N1

Najniža smrtnost u Španiji u poslednjih mesec i po danaŠpanski zdravstveni zvaničnici drugi dan zaredom prijavljuju 164 umrlih od korona virusa, što je najniža smrtnost na dnevnom nivou u proteklih šest nedelja.

najniza-smrtnost-u-spaniji-u-poslednjih-mesec-i-po-dana

REUTERS/Sergio Perez

U Španiji je od Covid-19 umrlo više od 25.000 ljudi.

Najnoviji podaci predstavljaju predah za zemlju koja je provela sedam nedelja pod strogim merama blokade i koja je danas ušla u prvu fazu od četiri koliko je predviđeno za povratak u relativno normalno funkcionisanje, za koje se očekuje da će trajati skoro dva meseca.

Ljudi su se prvi put odvažili da odu kod frizera, da kupe naočare ili hranu za poneti, aktivnosti koje su dozvoljene pod uslovom da su ranije zakazane.

Mnoge manje prodavnice su i dalje zatvorene, jer njihovi vlasnici još rade na ispunjavanju strogih smernica, koje je vlada saopštila tek juče, kada je reč o higijeni kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

Vlada je počela da distribuira 14 miliona maski većim prevoznicima, jer je njihovo nošenje obavezno u javnom prevozu.

Političke tenzije u zemlji rastu, jer su opozicione stranke kritične prema ponašanju premijera Pedra Sančeza o krizi i prete da blokiraju produženje vanrednog stanja na glasanju u parlamentu kasnije ove nedelje.


Tagovi: ŠpanijaKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije