12:20, 06.03.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Nakon Klokota, obijena i Crkva Svete Trojice u PartešuJoš jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji oskrnavljena je i obijena na Zadušnice. Nepoznati počinioci noćas su opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

nakon-klokota-obijena-i-crkva-svete-trojice-u-partesu

kosovskopomoravlje.org

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji danas obeležavaju Zadušnice, navodi se u saopštenju i dodaje da su vrata na crkvi bila obijena, a fioke otvorene. 

“Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije. Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale”, ističu iz Kancelarije za KiM.

Ovo je od jutros već drugi prijavljeni slučaj u kome su se na meti vandala našle srpske svetinje na KiM, podsećaju iz Kancelarije.

Prethodno je danas obijena i opljačkana Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu

“Ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put, a najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra”, upozoravaju iz Kancelarije za KiM.

Ističu i da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.

SL: Antisrpski narativ i dalje prisutan

Srpska lista poziva kosovsku policiju da hitno sprovede istragu i procesuira odgovorne za skrnavljenje crkava u opštinama Klokot i Parteš.

Sramno je da su u 21. veku verska netolerancija i skrnavljenje svetih mesta deo svakodnevice srpskog naroda na Kosovu i Metohiji pred očima Evrope i sveta, ističu iz Srpske liste.

“Ovi vandalski napadi kao i stotine porušenih spomenika, na srpskim grobljima, koje će danas obići naši sunarodnici, su bruka kosovskih institucija i međunarodne zajednice koja je zadužena za mir i stvaranje normalnih društvenih odnosa kroz promovisanje suživota i tolerancije na Kosovu i Metohiji”, stoji u saopštenju SL.

“Pljačkanje crkve Svetog Petra i Pavla u Klokotu i crkve Svete Trojice u Partešu su tek jedni u nizu u poslednjih nekoliko nedelja, na koji nažalost nije bilo hitrih i oštrih reakcija međunarodnih predstavnika i lidera kosovskih institucija iz Prištine, što dodatno razočarava srpski narod jer pokazuje antisrpski narativ koji je i dalje prisutan i koji toleriše napade na Srbe, srpsku imovinu kao i Srpsku pravoslavnu crkvu”, navedeno je u saopštenju.


Tagovi: SPCPartešKancelarija za KiMKlokotIncident

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije