14:09, 13.06.2019Izvor: N1, Hina

Napad na tankere u Arapskom moruDva tankera, koja su prevozila sirovu naftu iz Abu Dabija, napadnuta su danas u Arapskom moru, a njihove posade su evakuisane, saopštile su brodarske i pomorske vlasti. Iranska novinska agencija IRNA izvestila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da su iranski timovi za potragu i spašavanje spasili 44 mornara sa dva oštećena tankera.

napad-na-tankere-u-arapskom-moru

Foto: Tanjug/AP/IRIB News Agency

Norveška pomorska agencija potvrdila je napad na naftni tanker "Front Altair", koji plovi pod zastavom Maršalovih ostrva, a koji je u norveškom vlasništvu i saopštila da je dobila izveštaj o tri eksplozije u plovilu. Prema podacima agencije, posada je sigurno evakuisana i niko nije povređen, a tanker navodno i dalje gori.

"Ono što mogu reći jeste da su sva 23 člana posade dobro. Oni su prebačeni na drugi brod", rekao je portparol Frontlajna, norveškog vlasnika, za dnevnik VG u Oslu.

Dodao je da među članovima posade nema Norvežana i da ih je većina iz Rusije, Gruzije i Filipina.

Drugi napadnuti tanker, "Kokuka Courageous", plovi pod zastvom Paname, a prevozio je metanol, saopštila je japanska kompanija. Sva posada, koju čini 21 Filipinac, napustila je brod, a ubrzo ih je spasilo plovilo koje je bilo u blizini.

Iranska novinska agencija IRNA izvestila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da su iranski timovi za potragu i spašavanje spasili 44 mornara s dva oštećena tankera. Mornari su prebačeni u iransku luku Jask, navodi IRNA.

Peta američka flota primila je rano ujutru u četvrtak dva poziva u pomoć s tankera u Omanskom zalivu koji su bili meta napada.

"Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zalivu", objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu.

"Američke pomorske snage u regionu primile su dva odvojena poziva upomoć", dodala je flota u saopštenju.

Pre mesec dana došlo je do sličnog incidenta u kojem su pogođena četiri tankera.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije