20:57, 14.01.2020Izvor: RTS

Narednih šest meseci ključni za odnose EU i Zapadnog BalkanaVažna poruka sa sednice Evropskog parlamenta je hrvatsko predstavljanje prioriteta predsedavanja. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, najavljuje u narednih nekoliko nedelja predstavljanje nove metode proširenja, a narednih šest meseci smatra ključnim za odnose Evropske unije i Zapadnog Balkana.

narednih-sest-meseci-kljucni-za-odnose-eu-i-zapadnog-balkana

Foto: balkaninsight.com

Iako prvi put za kormilom unije, Hrvatska, za Ursulu fon der Lajen, bolje od mnogih poznaje snagu evropske perspektive i šta Unija može da uradi angažovanjem na Zapadnom Balkanu.

"Sada je važno da se održi taj trenutak kada je reč o Zapadnom Balkanu. Ako želimo da samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu bude uspešan, moramo sada da uradimo naš domaći zadatak. Zato ćemo predstaviti naš metod proširenja za nekoliko nedelja kako bismo razgovarali o neophodnoj modernizaciji, a prvenstveno dali našim prijateljima na Zapadnom Balkanu prespektivu za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom", rekla je Fon der Lajen.

Evropa koja se razvija, povezuje, koja štiti i uticajna je - tim prioritetima Hrvatska dodaje i predstojeći majski samit u Zagrebu. Premijer Andrej Plenković poručuje da su susedi, ako ispune uslove, dobro došli u Uniju.

"Ne krijemo svoju ambiciju da želimo da dobijemo podršku država članica za otvaranje pregovora sa Sevrenom Makedonijom i Albanijom", rekao je Plenković.

Kaže da će sledeći izveštaj Evropske komisije i predlozi za poboljšanje metodologije pristupnih pregovora biti ključni.

"Zemlje Zapadnog Balkana i dalje su u nekoj vrsti 'čekaonice', a zarad vredostojnosti politike proširenja važno je ocenjivati pojedinačni napredak svake države", rekao je Plenković.

Deo stručne javnosti smatra da Hrvatska zagovara proširenje, ali da će predsedavanje Uniji koristiti prvenstveno za postizanje sopstvenih nacionalnih interesa u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Rado bi da pripiše sebi uspeh, ako Severna Makedonija i Albanija dobiju zeleno svetlo za pregovore.


Tagovi: Region i svetEUZapadni Balkan

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020

16:19, 12.02.2020


Najnovije