12:44, 15.08.2019Izvor: Tanjug, RTS

"Nastavljamo snažne aktivnosti kako bi sprečili Kosovo da uđe u Interpol"Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja snažne aktivnosti koje treba da spreče Kosovo da postane deo Interpola.

nastavljamo-snazne-aktivnosti-kako-bi-sprecili-kosovo-da-ude-u-interpol

Foto: Beta

Nebojša Stefanović je, odgovarajući na pitanje Tanjug-a šta država Srbija preduzima da bi sprečila prijem, istakao da MUP, u saradnji sa drugim državnim organima, još od prethodne sednice Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, vodi kampanju i razgovara i sa predstavnicima zemljama koje su tada glasale za prijem Kosova, ali i naravno sa državama koje su bile uzdržane ili protiv.

"U razgovoru sa svima ukazujemo na činjenice i okolnosti koje bi mogle da dovedu do narušavanja policijskog integriteta Interpola ukoliko bi takozvano Kosovo postalo deo ove policijske organizacije. Ističemo i političke i pravne, kao i policijske razloge koji bi bili prekršeni ukoliko kako bi se napravila ovakav vrsta presedana", istakao je Stefanović.

Kako objašnjava, pored politizacije Interpola, postoji i velika zabrinutost zbog jačanja kriminala na teritoriji KiM i "moguće dostupnosti baze podataka Interpola kriminalcima i ljudima u čije ruke, poput terorista, ti podaci nikada ne bi smeli da dođu".

"Takođe, hoćemo da pokažemo i da poštujemo teritorijalni integritet naše zemlje, zatim Rezoluciju 1244 i druge norme Ujedinjenih nacija koje primenjuje Interpol. Naš zadatak i naš posao je da zajedno sa svim zemljama sveta poštujemo zakon, integritet Interpola, kao i da ne dozvolimo politizaciju ove policijske organizacije. Na taj način štitimo slobodu i bezbednost građana Republike Srbije, ali i drugih država sveta", zaključio je Stefanović.


Tagovi: KosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije