12:36, 22.11.2019Izvor: RTS

Republika Nauru povukla priznanje KosovaRepublika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

nauru-povukao-priznanje-kosova

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova/google.maps

Na sajtu ministarstva se navodi da je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio primerak note, koja je upućena ambasadi Srbije u Australiji.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

U noti stoji, da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom.

"Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije SB UN 1244. To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija", saopštilo je Ministarstvo. 

Dačić je podsetio da je prošle nedelje rekao da je stanje kada je reč o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus pet zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status.

"Ali uglavnom je reč o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je - 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih", naveo je Dačić.

Dodaje da će nastaviti sa aktivnostima u skladu sa instrukcijama predsednika Vučića, u cilju zaštite državnih i nacionalnih interesa i zaštite teritorijalnog integriteta.

Prethodno je Blic objavio vest o povlačenju priznanja Kosova od strane Naurua.  

Nauru je ostrvska država u Mikroneziji, površine 21,3 kvadratna kilometra. Nalazi se 43 kilometra južno od Ekvatora.


Tagovi: Povlačenje priznanja Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije