17:05, 31.05.2019Izvor: RTK2

"Ne treba da ljutite one koje molite"Kosovski predsednik, Hašim Tači je, komentarišući godišnji izveštaj Evropske komisije, rekao da Kosovo ne može beskonačno da trpi nepravedan tretman. Tači je, kako prenose mediji, rekao i da će biti razmotrena mogućnost preduzimanja institucionalnih radnji ili održavanja referenduma o ujedinjenju sa Albanijom, kao i da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština. Prištinski analitičari smatraju da je reč o frustraciji i da sa Evropskom unijom treba sarađivati.

ne-treba-da-ljutite-one-koje-molite

Foto: Novo vrijeme

Kosovo je spremno na saradnju sa Evropskom unijom, naglasio je Tači, izražavajući razočaranje što je u izveštaju više pažnje posvećeno taksama. Tači je rekao i da ne može beskonačno da trpi nepravedan tretman.

"Malo je realnih procena u pojedinim oblastima. Rečnik korišćen u izveštaju opisuje Kosovo kao državu koja od proglašenja nezavisnosti skoro da nije ostvarila napredak. Najčešće korišćene fraze u izveštaju su 'Kosovo je u ranoj ili početnoj fazi u svakoj oblasti'. Ova procena ne odražava pravo stanje u zemlji“, stoji u saopštenju kabineta kosovskog predsednika.

Viznu liberalizaciju, smatra Tači, treba odobriti odmah, bez dodatnih uslovljavanja koja bi ozbiljno narušila kredibilitet Evropske unije.

"To je frustracija kosovskih čelnika zbog procesa evropskih integracija i zbog kašnjenja Kosova u procesu vizne liberalizacije i ostalih pitanja. Predsednik Hašim Tači kritikuje Evropu zbog rasističkog pristupa i kašnjenja evrointegracije Kosova", ocenjuje analitičar Ramuš Tahiri.

Odnose sa međunarodnom zajednicom treba negovati, navodi profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiju.

"Svako ima pravo da ljutito reaguje, ali taj odnos treba negovati, a ne kvariti jer mi nismo strana koja odlučuje, nismo jača strana, to je Evropska zajednica. Mi moramo, tražimo i želimo da se integrišemo, ako nekoga treba da molite ne treba da ga ljutite“, kaže Baraljiju.

Mediji prenose da je kosovski predsednik rekao da će, ukoliko Kosovo i dalje bude izolovano, biti razmotrena mogućnost preduzimanja institucionalnih radnji ili održavanja referenduma o ujedinjenju sa Albanijom.

"Ako Evropska unija ne želi da prihvati dve albanske države sa dve zastave, neka prihvate samo jednu zastavu", rekao je Tači.

“Ovi predstavnici, bilo kao premijeri ili predstavnici Vlade pristali su na određene sporazume i javno su rekli da ne postoje uslovi za ujedinjenje Kosova i Albanije, a sada ističu nešto drugo. To nije dosledno i nije preporučljivo, pogotovu za predstavnike institucija, da menjaju stavove oko ovih pitanja", navodi Baraljiju.

Hašim Tači je promenio i svoj stav o formiranju Zajednice srpskih opština. 

“Predsednik Hašim Tači sada govori politički, izgleda da je prekinuo sve veze sa Evropskom zajednicom i da sve uslovljava zbog svoje duboke frustracije i sada zauzima odbrambeni stav”, kaže Tahiri.

Povodom najnovijeg stava kosovskog predsednika reagovao je i predsednik Srbije koji je istakao da izostanak adekvatne reakcije Evropske unije po ovom pitanju predstavlja kraj međunarodnog prava.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije