18:09, 09.10.2019Izvor: RTK / Beta

Neizvesno kada će CIK objaviti konačne rezultatePortparol Centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi je rekao da je u Centru za brojanje i rezultate u toku obrada glasova za političke subjekte i kandidate za poslanike.

neizvesno-kada-ce-cik-objaviti-konacne-rezultate

Kontakt Plus

Eljezi je u izjavi za Ekonomia Online rekao da će sa objavom konačnih rezultata biti objavljeni rezultati kandidata za poslanike.

"Sa objavom konačnih rezultata će biti objavljeni rezultati kandidata za poslanike svakog političkog subjekta. U Centru za brojanje se trenutno obrađuju glasovi za političke subjekte i kandidate koji se registruju u bazi podataka. Takođe se evidentiraju i redovni birači koji su glasali na biračkim mestima na dan izbora. Da bi se proces završio, neophodno je da se prebroje glasovi putem pošte, uslovni glasovi i glasovi osoba sa posebnim potrebama, čiji se rezultati dodaju rezultatima redovnih glasova", kazao je on.

Eljezi je naglasio da CIK radi punim kapacitetom i da će brojanje uslovnih glasova i osoba sa posebnim potrebama biti završeno sledeće nedelje.

Na pitanje kada će se objaviti konačni rezultati, Eljezi je rekao da je teško odrediti tačan datum i podsetio, da je na prethodnim izborima CIK-u bilo potrebno 20 dana do konačnog objavljivanja rezultata političkih subjekata i kandidata za poslanike.

"Teško je reći kada će CIK objaviti konačne rezultate jer zavisimo od pravne procedure i dinamike svih poslova koji su predviđeni da se sprovedu u Centru za brojanje i rezultate. Podsetimo se da su 2014. i 2017. godine izbori bili prevremeni. CIK-u je trebalo oko 20 dana da objavi konačne rezultate političkih subjekata i kandidata", rekao je on.

Ponovno brojanje glasova na 303 biračka mesta

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova odlučila je danas, na osnovu preporuke Centra za brojanje i rezultate, da se na 303 biračka mesta ponovo prebroje glasovi zbog kako se navodi, "nepravilnog štampanja obrazaca".

Predsednica CIK-a Valjdete Daka, kazala je da ponovno brojanje glasova "nije stvar manipulacije, već tehničke greške".

"To treba javno objaviti, a ne skrivati. Obrasci su neispravno odštampani. Čija je to greška, biće otkriveno u narednih nekoliko dana", kazala je Daka.


Tagovi: KosovoCIKIzbori

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije