16:43, 19.10.2020Izvor: RTV Kim

„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.

nema-konacnog-resenja-bez-sporazuma-o-nestalim-licima

Foto: RTV Kim

Posle dužeg perioda, danas su se sastali članovi Komisije za nestala lica Vlade Kosova. Na sastanku su izneti podaci o radu u prethodnom periodu, ali su date i preporuke članovima prištinske delegacije koja pregovara u Briselu sa predstavnicima Srbije. Podsetimo, pitanje nestalih pokrenuto je u Briselu na prvom sastanku dveju delegacija sredinom jula.

Šef kosovske delegacije u Radnoj grupi za pitanje nestalih Ibrahim Makoli ponovio je reči kosovskog premijera Avdulaha Hotija da nema konačnog sporazuma bez sporazuma o nestalim llicima, te da su za Komisiju od presudnog značaja tri stavke u pregovorima. 

- Stvaranje zajedničke komisije koju će predvoditi izaslanik EU. To će biti mehanizam koji će nadgledati procesa o nestalim licima.

- Neograničen pristup svim domaćim i međunarodnim arhivima, uključujući arhiv vojske i policije Srbije, ali i drugih institucija koje imaju informacije o nestalima ili su, koji su kako ističe Makoli, učestvovali u izvršenju zločina.

- Sporazum ima vremenski rok od 18 meseci od stupanja na snagu sveobuhvatnog rešenja.

Potraga za nestalima je trajala i u vreme pandemije. Izvršene su pretrage na dve lokacije u Srbiji, jedna u rudniku kod Sjenice, a druga u selu Kozarevo kod Novog Pazara. U oba slučaja nisu pronađeni ostaci, ali je poručeno da će se pretraga obaviti ponovo u blizini Novog Pazara. Tragaće se i u Beogradu, a kako je rečeno traga se za bebom.

Početkom septembra na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici pronađeni su ostaci najmanje jedne osobe koja je nastradala tokom sukoba na Kosovu.

Na sastanku je saopšteno i da je izvršena primopredaja ostataka porodici Ćerkezi u Čabri na severu Kosova.

Prištinska Radna grupa za nestala lica je u ovom periodu dva puta boravila u Beogradu gde se razgovaralo sa kolegama iz Srbije.

Arsim Grdžaliju iz Instituta za sudsku medicinu, govoreći o ostacima koji se nalaze u Institutu u Prištini, istakao da ima slučajeva da porodice ne žele da daju krv radi utvrđivanja DNK.

Prema poslednjim podacima Komisije za nestala lica Vlade Kosova traga se za još 1638 osoba.


Tagovi: NestaliKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije