14:17, 07.09.2020Izvor: RTV KIM

Nema "plavog jezika" u Gračanici i LipljanuOsim pandemije korona virusa, Kosovo se suočava i sa bolešću životinja pod nazivom "plavi jezik".

nema-plavog-jezika-u-opstinama-gracanica-i-lipljan

Foto: Ilustracija - pixabay.com

Pozitivni slučajevi zabeleženi su na 15 farmi, a bolest je do sada ubila 30 ovaca.

U opštinama Gračanica i Lipljan za sada nema slučajeva ove bolesti.

Portparol kosovske Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači, kaže da se ova bolest širi nakon uboda komaraca ili krpelja, pa jezik životinja postaje plav, nakon čega životinja ne može da jede i zbog toga ugine.

Direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović, kazao je za RTV Kim da se bolest nije pojavila na teritoriji opštine Gračanica jer je, kako je naveo, registrovan mali broj životinjskih farmi.

Vetrinar Nebojša Morača koji radi na teritoriji opština Gračanica i Lipljan, takođe nema saznanja da se ova bolest pojavila među stokom u ove dve lokalne samouprave.

Reč je, kazao je Morača, o akutno-virusnoj infekciji, koja je uglavnom specifična za toplije krajeve.

„To je tipična akutno-virusna infekcija koja prouzrokuje i napada disajne organe. Manifestuje se tako što ima dosta izlučevina na nosu životinja. Ta bolest napada preživare, krave, ovce, koze... Odlikuje se izlučivanjem sekreta iz nosa i u ustima životinje dolazi do povećanog lučenja bala. Takođe, može se manifestovati pucanjem kapilara što dovodi do krvi. Napada i jezik, pa se zato i zove `plavi jezik`“, kazao je Morača u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

"Idealne terapije koja dovodi do izlečenja zaraženog grla nema", zaključio je Morača.

„Ukoliko dođe do pojave ove bolesti, najbolje je da se ta jedinka ili grupa izoluju, a slučaj prijavi nadležnoj službi, veterinaru, da se bolest dijagnostifikuje i ako može leči. Ako ne, da se zaražena stoka eutanizuje i spali“, naveo je on.

Apeluje na stočare da tretiraju štale i ostale prostorije u kojima boravi stoka, te da ih ukoliko za to postoji mogućnost, prskaju sredstvima protiv komaraca.


Tagovi: LipljanPoljoprivredaGračanicaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije