13:48, 23.01.2019Izvor: Radio Kosovo 2

Nerazjašnjeno pitanje rukovodstva na severu KosovaČetiri opštine sa severa Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo skoro dva meseca “funkcionišu bez gradonačelnika". Gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana podneli su ostavke na te funkcije, nakon što je kosovska Vlada uvela carinu od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

nerazjasnjeno-pitanje-rukovodstva-na-severu-kosova

Foto: Radio Kontakt Plus

Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave, još uvek nije donelo konačnu odluku o narednim koracima, dok iz kosovske Vlade navode da je u pismenim ostavkama gradonačelnika upotrebljen termin "Kosovo i Metohija", koji ne postoji u Ustavu i važećim zakonima na Kosovu, te da to predstavlja problem u donošenju konačne odluke - odnosno da li prihvatiti ostavke ili ne.

Podsetimo, gradonačelnici sa severa Kosova su nakon što su podneli ostavke saopštili i da organi kosovske administracije na severu Kosova više neće postojati.

Odbornica u SO Severna Mitrovica ispred GI SDP, Ksenija Božović, za Radio Kosovo 2 kaže, da ta lokalna samouprva zapravo nikada nije funkcionisala kako treba, a situacija se pogoršala od kako su gradonačelnici sa severa podneli ostavke.

“Nema zakazivanja Skupštine, nema izveštaja, vise se ništa ne zna šta se radi. Ništa nije transparentno, tako da građani ne mogu ni da vide ni da čuju kako opština funkcioniše. Skupštine se ne zakazuju, nema zasedanja, ni odbornici ne znaju šta radi opština, jer nikakav izveštaj ne postoji. Jedini koji su postavljali pitanja i interesovali se o budžetu i neracionalnom trošenju sredstava, to su bili naši odbornici. Nekad bismo dobili odgovor, a nekad smo bili ignorisani, ali je gradonačelnik uglavnom bio pitan o budžetu, tenderima i javnim pozivima”, kazala je Božović.

Bivši ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u kosovskoj Vladi Sadri Ferati, za Radio Kosovo 2 objašnjava da administracija u opštinama na severu Kosova i javne usluge, za sada, mogu da funkcionišu. Međutim, nemoguće je odlučivati o važnim stvarima bez potpisa predsednika opštine.

“Kada se radi o budžetu ili nekim važnim odlukama, predsednik opštine mora da potpiše dokumente, a to će biti uskoro. Sada će se videti koliko te opštine funkcionišu”, kaže Ferati.

On dodaje i da će najveću štetu pretrpeti građani, jer je opština zapravo na usluzi građanima.

“Ne mogu da se koriste nikakva sredstva, ni iz ministarstva, ni iz buždeta opštine. To utiče na kapitalne investicije”, zaključuje Ferati.

Ferati objašnjava i da su gradonačelnici sa severa, nakon 30 dana od podnošenja ostavki, izgubili svoje mandate.

“Oni su nakon 30 dana automatski izgubili status predsednika opštine. Vlada Kosova nije prihvatila njihove ostavke, i nije lako da se sada raspišu izbori za te četri opštine, jer je pitanje da li postoji volja građana za takav proces. Ovo je sada delikatna situacija”, kaže Ferati.

Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković, smatra da je lokalno rukovodstvo na severu Kosova sada u “pat poziciji”.

“Ne zna se da li ćemo imati izbore ili imamo ostavke gradonačelnika koje nisu prihvaćene”, kaže Radaković.

“Ministartsvo ne donosi nikakvu odluku, institucijama u Prištini ne ide u korist da se održe izbori. Opštinska odeljenja funkcionišu, ali je tu blokada pozicije gradonačenika”, kaže Radaković dodajući da je to sve jedna, kako se izrazio, politička zavrzlama.

“Ako se takse ukinu, a ja očekujem da se to desi u naredne dve nedelje, dijalog će se nastaviti i gradonačelnici će se vratiti na posao. Opštine će de facto i de jure početi da rade”, smatra Radaković.

U međuvremenu, kosovski predsednik Hašim Tači u utorak je objavio na svom Fejsbuk profilu svoju fotografiju sa gradonacelnikom Južne Mitrovice Agimom Bahtirijem, navodeći da je ujedinjenje Mitrovice nezaustavljiv proces.

“Na sastanku sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Bahtirijem, konstatovali smo da su građani dali svoju reč. Sada treba da deluju institucije, Vlada, Skupština i Predsedništvo”, naveo je Tači.

Na izjavu kosovskog predsednika o ujedinjenju Mitrovice, reagovala je Srpska lista, navodeći da je to najnoviji napad na mir na Kosovu od strane Tačija “oličen u najavi aneksije Severne Mitrovice”.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, u saopštenju navodi da u ime srpskog naroda poručuje Tačiju da Srbi neće nikada dozvoliti ujedinjenje severnog i južnog dela Mitrovice, jer je kako smatra to “paravan za etničko čišćenje Srba iz jedinog grada u kome su Srbi preživeli etničko čišćenje 1999. godine”.

Podsetimo, gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, pokrenuo je peticiju za ujedinjenje Južne i Severne Mitrovice. On je predao predsedniku kosovske Skupštine Kadriju Veseliju peticiju koju je potpisalo preko 16 hiljada građana. Bahitiri je tom prilikom izjavio da je Mitrovica nepravedno podeljena, bez pitanja građana, a na osnovu Ahtirijevog plana. On je kazao da je 15 hiljada albanskih stanovnika severnog dela grada raseljeno i još uvek žive u južnom delu kao izbeglice u sopstvenom gradu. Bahitiri je naglasio da nije uspeo da pronađe rešenje da se ti ljudi vrate svojim kućama, jer nije bilo volje za tako nešto kod bivšeg predsednika opštine Severna Mitrovica Gorana Rakića i ostalih struktura koje, kako je rekao, nisu bile s glavom u Prištini, nego u Beogradu.

Ovom peticijom građani traže da se stavi van snage odluka Skupštine Kosova iz 2007. godine o podeli Mitrovice na dve opštine, Južnu i Severnu. Mitrovica je, inače, od završetka rata na Kosovu 1999. godine podeljena na južni deo sa većinskim albanskim i severni deo sa većinskim srpskim stanovništvom, dok je procesom decentralizacije vlasti na Kosovu prema Ahtisarijevom paketu 2007. godine Mitrovica podeljena na dve opštine.


Tagovi: KosovoMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije