10:09, 15.11.2020Izvor: RTV Mir

Nevenin glas satkan od tradicionalnih srpskih notaNjen glas se prepoznaje ne samo u regionu, već i u svetu. Opštinu Leposavić i tradiciju srpskog naroda predstavljala je godinama svojim glasom i izvornom muzikom u Kulturno-umetničkom društvu “Kopaonik”. Danas je članica više pevačkih grupa širom Srbije. Ona je Nevena Čiplak.

nevenin-glas-satkan-od-tradicionalnih-srpskih-nota

Foto: RTV Mir/PrtSC

Njen dan počinje i završava se pesmom. Prve glasovne mogućnosti oprobala je u Kulturno-umetničkom društvu „Kopaonik“. Studentkinja je Filološkog fakulteta u Beogradu, smer Srpski jezik i književnost.

„Od 2008. godine sam član KUD-a Kopaonik, gde sam i učinila svoje prve muzičke korake i gde sam se takođe upoznala sa etno muzikom i našom kulturnom baštinom“, priseća se Nevena.

Etno muziku i muzičko umeće gradila je i nadograđivala u nekoliko kulturno-umetničkih društava.

„Svoje muzičko umeće kasnije gradila sam u nekoliko muzičkih grupa, pa sam se, kada sam otišla u Beograd na studije, najpre kao student Fakulteta veterinarske medicine, učlanila u grupu ’Srpski pravoslavni pojci’, sa kojima i dan-danas nastupam. Potom sam pristupila kvartetu ’Brdarić’, sa kojima takođe i dan-danas nastupam. Na kraju, osnovala sam sa svojim prijateljima etno grupu ’Amanet’, koja traje već godinu dana. Veoma lepo radimo, jako se lepo slažemo i nastupamo širom Srbije“, kaže Nevena Čiplak.

Najčešće zapeva „kuzum Stanu“ i kaže da je to njena lična karta.

Opširnije u prilogu RTV Mir.


Tagovi: KulturaLeposavić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije