16:20, 05.08.2020Izvor: RTV Kim

„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke župe, okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

niko-ne-moze-da-mi-uzme-ono-sto-je-moje

Foto: RTV Kim

Radnici „Matkos grupe“, privatne kompanije koja na Brezovici gradi mini-hidrocentrale, izgradili su put kroz imanje Stanka Cvetkovića, na kome se nalazi i voćnjak. Kada se vlasnik tome usprotivio, reagovala je lokalna policija koja ga je privela osporavajući mu vlasništvo nad delom pomenute imovine.

Naime, prilikom poplava 1979. godine reka Kaluđerka promenila je smer, pa je svoj tok preusmerila baš kroz Cvetkovićevo imanje, što potvrđuje i dokument koji mu je iste godine izdala opština Uroševac.

Cvetković kaže da je još prošle godine Katastarskoj službi u Opštini Štrpce uputio zahtev za rešavanje imovinsko pravih odnosa. Od službe je dobio odgovor da je njegov zahtev prosleđen kosovskoj Katastarskoj agenciji kao višoj instanci. Od te istance Cvetković do danas nije dobio odgovor.

Dok čeka potvrdu, Cvetković ne namerava da radnicima „Matkos grupe“ dozvoli ulaz na njegovo imanje.

„Niko ne može da mi uzme ono što je moje, neću da im dozvolim ni po cenu života, ne plašim se ni `Matkos grupe`, ni lokalne samouprave, kao ni policije“, kazao je Cvetković.

Ekipa RTV Kim danas je pokušala da u Opštini Štrpce dobije odgovor na pitanje kada će biti rešeni pravno imovinski odnosi na imanju Cvetkovića, međutim, službenik na ulazu u ovu lokalnu samoupravu im je rekao da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da im da izjavu.

U borbi Cvetkovića da sačuva svoju imovinu, ali i spreči gradnju na mini-hidrocentrala, pridružili su se i meštani Štrpca. Milovan Filipović, kazao je da je Opština Štrpce u svom odgovoru Cvetkoviću predlozila da „Matkos grupa“ obustavi radove.

„Služba katastra u opštini Štrpce dala je odgovor na naš zahtev i predložila da bager stane sa radom, uz napomenu da prava vlasnika koji se graniči sa starim rečnim koritom mogu biti ozbiljno ugrožena ukoliko bager nastavi da kopa. Međutim, policija ide preko toga, hapsi čoveka bez naloga suda, što je zloupotreba službene dužnosti.“

Filipović je naveo i da će podneti tužbu sudu.

„Tražimo advokata da podnesemo tužbu sudu, od koga tražimo privremenu meru da se bager stopira do pravnosnažnosti sudske odluke. U tužbi je naglašeno da je do podizanja tužbe došlo zbog zloupotrebe policije. I podneće se posebna tužba za preispitivanje odgovornosti policije.“

Milenko Nikolčević, jedan od meštanina Štrpca, kazao je da je došao da podrži svog sugrađanina i odbrani osnovno sredstvo za život - vodu.

„Nije trebalo da uđu na privatni posed, sve je urađeno nasilno. `Matkos grupa` svakodnevno obavlja radove na više lokacija, u celoj opštini Štrpce. Mi smo najugroženiji, oni kopaju izvorsku vodu, uzimaju nam pijaću vodu. Svim našim meštanima poručujem, Srbima i Albancima, da budemo uporni, jer ukoliko budemo uporni i složni, rešićemo ovu situaciju“, ističe Nikolčević.

Okupljeni meštani Štrpca poručili su da neće odustati od borbe, da će nastaviti da brane vodu i da projekat izgranje mini-hidrocentrale ne ugrožava samo Stanka Cvetkovića, već i živote četiri do pet hiljada ljudi koji će ostati bez pijaće vode.


Tagovi: ŠtrpceMHEProtest

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije