11:23, 11.01.2019Izvor: RTK2

"Nisam uveren da će sporazum biti potpisan ove godine""Novi pregovarački tim Prištine će samo legitimisati ulogu predsednika Kosova Hašima Tačija u procesu dijaloga sa Beogradom i neće doneti ništa novo u budućim razgovorima", izjavio je politikolog Aljbinot Maljoku. Maljoku je za RTK2 rekao, da bi dijalog u ovom formatu trebalo prekinuti, sve dok se analizom ne utvrde sporazumi koji su do sada potpisani.

nisam-uveren-da-ce-sporazum-biti-potpisan-ove-godine

Foto: RTK2

"Premijer Ramuš Haradinaj je odlučan da ne ukine taksu na srpsku robu i to se neće desiti dok se ne dođe do nekog rešenja", navodi Maljoku i dodaje da bi u suprotnom Haradinaj morao da podnese ostavku, kako je i obećao.

"Predsednik Kosova je naznačio, da bi mogla da se revidira odluka o podizanju takse, ali ništa nije novo da premijer i predsednik imaju totalno suprotstavljene stavove oko istih stvari, kao što je npr. pitanje razgraničenja", istakao je Maljoku.

Komentarišući nedavna pisma Donalda Trampa upućenih Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću, Maljoku je rekao da to vidi kao doprinos procesu dijaloga.

"EU nikada nije mogla da reši nikakav problem između Kosova i Srbije. Mogerini je izgubila autoritet, koji je imala Ketrin Ešton i ostali zvaničnici EU. Američko priključenje treba videti kao doprinos ovom procesu, ali ne možemo da se ne setimo susreta Putina i Tačija, tako da će se i Rusija uključiti u ovaj završni proces".

Maljoku očekuje da dve strane postignu kompromisno rešenje, koje će, kako navodi, značiti da niko ne dobije sve, ali ni ne izgubi sve.

S druge strane, ne očekuje da će završni sporazum, koji će, kako navodi, biti bolan za sve, dovesti do konflikata na Kosovu i u Srbiji.

Maljoku ne podržava ideju predsednika Kosova o korekciji granice jer, kako kaže, ne bi mogao da zamisli Kosovo bez severa, iako je, kako tvrdi, svima jasno da ovaj deo nije pod kontrolom institucija Kosova, kao što Kosovo nije pod kontrolom Srbije.

"Kosovo je u dijalog sa Beogradom ušlo obezglavljeno i nije imalo ni pitanja ni tema, ali sada smo došli do momenta da je on za Kosovo prihvatljiv, jer se njime očekuje priznanje od strane Srbije".

"Sveobuhvatni sporazum će potpisati dva predsednika, ali nisam uveren da će se tako nešto desiti ove godine, iako se o tome puno govori", zaključio je Maljoku.


Tagovi: KosovoSrbijaSporazum BG - PR

Povezane vesti