20:37, 18.05.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

“Noć muzeja” u Mitrovici (FOTO)Kulturna manifestacija “Noć muzeja”, šesnaesta po redu, održava se danas širom Srbije. Tim povodom, Fakultet umetnosti Priština - Zvečan i Gradski muzej u Mitrovici, pripremili su zanimljiv i raznolik sadržaj, koji će posetioci moći da vide sve do ponoći.

noc-muzeja-u-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Ester Milentijević, prodekan likovnog odseka na Fakultetu umetnosti, kaže da se događaj ovakvog tipa održava po peti put u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.

„Tema ove ‘Noći muzeja’ je sloboda, tako da smo u organizaciji radionica hteli da se taj pojam provlači kroz svaki umetnički izraz. Imamo radionicu pod nazivom ‘Šalji slobodu’, gde će se praviti razglednice u želji da pošaljemo što lepše reči i misli svim ljudima. Onda imamo radionicu “Vesela lica”, koja je uglavnom namenjena mlađoj populaciji, a zatim organizujemo i radionicu koja će biti u kasnim satima, gde ćemo slikati svetlom,“ - kaže Milentijević.

Nakon tih radionica, biće organizovana virtuelna galerija, gde će biti izloženi radovi studenata, a odmah zatim i radionica pod nazivom “Osvesti telo - oslobodi duh”, gde će profesor sa studijskog programa glume raditi sa mladima.

I Gradski muzej u Kosovskoj Mitrovici po peti put učestvuje u manifestaciji "Noć muzeja".

Program u prostorijama Gradskog muzeja obuhvata izložbu skulptura i crteža mastera vajarstva Vladimira Antića pod nazivom "Bezimeni", kao i inovativnu interakciju sa posetiocima - upoznavanje posetilaca sa metodom izrade grafike (visoka štampa, grafičar Tijana Rodić).

U Gradskom muzeju večeras je izloženo desetak skulptura u mermeru i šest crteža Vladimira Antića.

„Crteži su skice mojih budućih radova, to su kombinacije druge vrste kamena i metala. Nisam želelo da dajem nazive skulpturama, želim da ostavim posmatraču da sam odredi ono što on misli da vidi, jer svako gleda na drugačiji način,“ - kaže Antić. 

Direktorica Gradskog muzeja - Biljana Milentijević, istakla je da je "Noć muzeja" najposećenija manifestacija u oblasti kulture, jer se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom.

„Slogan ovogodišnje manifestacije je 'Sloboda', a svi mi na ovim prostorima vrlo dobro znamo koliko je to skupa reč i kako se svakodnevno, godinama unazad, borimo za opstanak i trajanje na ovim prostorima. Sloboda se takođe vrlo dobro odražava kroz umetnost i predstavlja vekovnu borbu umetnika za slobodu izražavanja,“ - kaže Milentijević.

Dodala je, da su se ove godine potrudili da budu što zanimljiviji i inovativniji za publiku, i da program prilagode posetiocima različite starosne dobi.

Za muzički deo programa zadužen je "Art Band" iz Kosovske Mitrovice.

Pokrovitelj događaja u Gradskom muzeju je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.Tagovi: KosovoMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije