EU podržava organizovanje posebne konferencije za odnose Beograda i Prištine

Ideju izneo premijer Albanije Edi Rama.
Image
Foto: EU

Evropska unija podržava ideju organizovanja posebne konferencije za odnose Kosova i Srbije, u kojima bi, pored dve strane, učestovali i predstavnici država članica EU, a u saradnji sa SAD, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, dolazeći na dvodnevni samit lidera EU koji počinje danas u Briselu.

„Podržavamo ideju da se u što kraćem roku organizuje konferencija kojoj bi prisustvovale najaktivnije države članice, kako bi pomogli sve napore EU oko dijaloga dve strane. Vidimo da su poslednjih meseci određeni problemi postali razlog za raspirivanje napetosti i mislim da je došlo krajnje vreme za globalan pristup problemu i za jasne korake u pravcu normalizacije odnosa“, rekao je Mišel.

Ideju za održavanje takve konferencije prekjuče je izneo premijer Albanije Edi Rama, nakon sastanka sa šefom diplomatije EU.

„Nadam se da će ideja konferencije na najvišem nivou izazvati interesovanje, kako bi za sto dovela lidere obe strane sa njihovim timovima, ali i timovima EU i SAD i da im ne daju da izađu bez postizanja dogovora ili, u suprotnom, da snose sve posledice toga, što bi bilo veoma tužno za sve nas”, predložio je tada Rama.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da situacija na Kosovu takođe pokazuje važnost saradnje EU i NATO.

„NATO snažno podržava napore Evropske unije, diplomatske napore u dijalogu pod posredovanjem Evropske unije. Mi smo povećali prisustvo naših snaga i pozivamo sve strane na deeskalaciju, da se uzdrže od bilo kojih akcija koje bi mogle da dovedu do daljeg rasta napetosti, kao i da se sa najboljim namerama uključe u dijalog pod okriljem Evropske unije“, rekao je Stoltenberg.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.