09:48, 28.07.2020Izvor: Gazeta Express, Klan Kosva, Tanjug, RTV

Nove mere od 30. jula, na Kosovo samo uz negativan test?Vlada u Prištini najavila da će preispitati postojeće mere za suzbijanje pandemije korona virusa, a među odlukama bi trebalo da bude i ponovno uvođenje obaveze kućne izolacije od sedam dana ukoliko se na Kosovo ulazi iz centralne Srbije, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

nove-mere-od-30-jula-na-kosovo-samo-uz-negativan-test

Radio Kontakt Plus

Kako navodi Gazeta Ekspres, očekuje se da će ministarstvo zdravlja predložiti nova ograničenja koja će stupiti na snagu 30. jula.

Od 30. jula svi građani centralne Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne koji ulaze na Kosovo moraće da dokažu testom da nisu zaraženi virusom, piše Gazeta Ekspres.

Ulazak i izlazak sa Kosova biće uslovljen za sve koji dolaze i odlaze u zemlje visokog rizika od zaraze korona virusa, uključujući i građane koji odlaze na letovanje u te zemlje.

Takođe, građani Kosova, koji letuju u susednim zemljama, po povratku će provesti u izolaciji 7 dana ako nemaju negativan nalaz na kovid-19. 

Od 30. jula, svi građani Kosova sa dozvolom boravka i oni sa privremenom dozvolom koji napuste teritoriju Kosova i ne vrate se u roku od 48 sati moraju da dokažu da nisu zaraženi kovidom-19, urađenim PCR testovima, u suprotnom su dužni da ostanu u samoizolaciji 7 dana.

Sve osobe koje će biti u samoizolaciji upisuju se u registar od strane kosovske policije.

Nove mere uključuju i zabranu izlaska starijih od 65 godina u periodu od 10 do 18 sati.

"Građani stariji od 65 godina, sa hroničnim bolestima kao što su dijabetes, hipertenzija i srčane bolesti, hronična bolest pluća, pacijenti sa bubrežnom bolešću, pacijenti sa smanjenim imunitetom, onkološki pacijenti, mogu boraviti napolju na javnim mestima samo u ranim jutarnjim časovima od 5 do 10 sati i uveče od 18 do 21 sat", navedeno je u dokumentu koji je dostavljen Kljanu Kosova.

Na Kosovu je juče zabeležen rekordan broj osoba kod kojih je potvrđen korona virus - 276.


Tagovi: Korona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije