19:18, 27.11.2019Izvor: Radio Slobodna Evropa

Novi zemljotres jačine 5,3 pogodio AlbanijuZemljotres jačine 5,3 stepeni Rihterove skale pogodio je danas Albaniju oko 15:45h, područje 42 kilometra severozapadno od glavnog grada Tirane.

novi-zemljotres-jacine-53-pogodio-albaniju

Foto: Florian Goga/Reuters

"Ovo je 54. po redu zemljotres u Jadranskom moru u poslednja 43 sata", saopštili su iz Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) na Twitter-u.

Prema procenama EMSC-a, u području zahvaćenom zemljotresom živi oko 5.2 miliona stanovnika.

EMSC takođe izveštava da je oko 16 časova potres jačine 3,1 stepen Richterove skale pogodio područje oko 29 kilometara od Skadra, takođe u Albaniji.

Nakon toga, treći uzastopni zemljotres zabeležen je 30. kilometara severozapadno od Drača, jačine 2,9 stepeni.

U zemljotresu koji je u utorak ujutru (26. novembar) pogodio Albaniju poginulo je najmanje 29 ljudi, 650 je povređeno dok je 45 osoba do sada spašeno, izjavio je danas na vanrednom zasedanju kabineta premijer Albanije Edi Rama.

Spasilačke ekipe radile su proteklu noć, a stotine stanovnika Drača, gde je bio epicentar zemljotresa, noć su provele na stadionu što zbog straha od novih zemljotresa, što zbog toga što im je uništen dom.

Rama je kazao da je zemljotres bio razoran za hiljade porodica, te predstavlja izazov za državu, vladu i celi narod.

"Poslednja 24 sata su najmračniji trenuci našeg života i mogu slobodno reći da su svi ljudi u uniformama albanske države uradili jedan herojski posao", naveo je Rama.

On se zahvalio svim liderima i državama na solidarnost i pruženu pomoć, pre svega SAD i EU te ostalim državama, Kosovu, Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Turskoj, Nemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj, dok su Rumunija i Švajcarska, "bez ikakve direktne komunikacije poslale specijalne spasilačke jedinice u Albaniju".

Danas se obeležava dan žalosti i na Kosovu zbog žrtava zemljotresa u Albaniji.

Potres koji se dogodio u utorak rano ujutru, najjači je potres u poslednjih 30 godina u Albaniji.

Pre dva meseca, ovu zemlju je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni, kada je oštećeno oko 500 kuća.


Tagovi: AlbanijaZemljotres

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije