15:44, 03.04.2018Izvor: RTK2

"Novinari na Kosovu rade u veoma teškim uslovima"PRIŠTINA - Mediji na Kosovu suočavaju se sa politizacijom, nesprovođenjem zakona od strane institucija i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure, tvrde iz udruženja novinara.

novinari-na-kosovu-rade-u-veoma-teskim-uslovima

Foto: Danas

"Novinari na Kosovu rade u veoma teškim uslovima. Ne štiti ih niko, posebno ne institucije. Ono što me posebno zabrinjava je sve prisutnija nekolegijalnost. Imamo situaciju kada je pet novinara prebijeno u Severnoj Mitrovici i niko od albanskih kolega nije reagovao", kaže Anđelka Ćup.

Na Kosovu je prošle godine zabeleženo 24 slučaja napada na novinare, međutim retko se dešava da neko za to odgovara, što utiče na porast napada, kažu iz Udruženja novinara Kosova.

"Prošle godine izrečene su samo dve novčane kazne, jedan slučaj je kažnjen sa 500 evra a drugi sa 300 evra. Mi smo pozvali institucije da budu efikasnije i da naše prijave ne ostaju u njihovim fiokama, jer je u samo prva tri meseca ove godine zabeleženo 8 slučajeva napada na novinare", kaže Petrit Čolaku, iz Udruženja novinara Kosova.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić kaže da je tokom 1999. godine nestalo i ubijeno 14 novinara čija sudbina i 19 godina posle nije rasvetljena. Ničić tvrdi da institucije ne rade dovoljno na zaštiti novinara.

"Imamo medije koji se ne ustručavaju da objavljuju i da je neko kriminalac ili izdajnik i na to ne reaguje ni tužilaštva niti bilo ko. Najbolji primer je slučaj Olivera Ivanovića koji je bukvalno satanizovan a na to niko ne reaguje. Sa druge strane vlast ponekad ide i u drugu krajnost, na primer tokom ove akcije u Severnoj Mitrovici gde su novinari prebijani, uništavana im je oprema. Umesto da vlast bude garant te naše slobode da štiti novinare u svom radu oni se tako ponašaju", kaže Ničić.

Prema izveštaju o slobodi medija - u Evropi je tokom 2017. godine ubijeno 6 novinara, 180 je fizički napadnuto, a uhapšeno ili pritvoreno više od 200.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije