16:26, 18.01.2019Izvor: RTV Kim

Novinarska priznanja: Beli Božur za Jana Bratua i Olivera Ivanovića, Crni Srpskoj listiPriznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima i novinarima tokom prošle godine uručeno je šefu misije OEBS-a na Kosovu Janu Bratuu. „Crni božur“ za najlošiju saradnju dodeljen Srpskoj listi, laureati nisu preuzeli. Posthumno je nagrađen i Oliver Ivanović.

novinarska-priznanja-beli-bozur-za-jana-bratua-i-olivera-ivanovica-crni-srpskoj-listi

Foto: RTV Kim

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić rekao je da su ova priznanja ustanovljena sa ciljem da se ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje i odnosa institucija i pojedinaca prema medijima, a samim tim i prema društvu u celini.

Prisutnima se obratio i dugogodišnji novinar i član izvršnog odbora Đorđe Jevtić, koji je ukazao na informativnu i informatičku eksploziju, ali i na težak položaj novinara na Kosovu.

„Kosovski novinari u celini, posebno srpski novinari, nalaze se u naročito delikatnoj situaciji koja im otežava obavljanje posla i ispunjavanje obaveza da svoju javnost pravovremeno i celovito informišu. Izveštavati na Kosovu i sa Kosova o Kosovu nikada nije bilo lako, ne samo zbog teških uslova za rad, već zbog stalnih težnji različitih struktura da ograniče to izveštavanje“, kazao je Jevtić.

Urednica RTV Kim Zorica Vorgučić je prisutnima pročitala obrazloženje i podsetila na dobitnike ovogodišnjih priznanja.

„Beli božur“, na osnovu odgovornosti prema medijima, dodeljen je šefu misije OEBS-a na Kosovu Janu Bratuu.

„Za mene, ova nagrada predstavlja priznanje novinara na Kosovu za moju dostupnost, što sam uvek tu kada mi se obrate da odgovorim na njihova pitanja i komentare. Predstavlja, takođe, jedan podsticaj i ohrabrenje za mene da nastavim da radim istom merom i mislim da je nagrada, takođe, signal upućen drugima da treba da slede ovaj primer“, kazao je Bratu.

Foto: Fejsbuk profil Budimira Ničića

Osim redovnih godišnjih priznanja, članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu odlučili su da ove godine posthumno dodele priznanje „Beli božur“ Oliveru Ivanoviću za višedecenijsku nesebičnu saradnju sa medijima.

“Oliver je čovek koji je shvatao vašu ulogu i koji je, koristići se tim sredstvom, svakako želeo da utiče i da se njegova misao i misao njegovog okruženja plasira u narod i dođe, preko vaše reči i vašeg pisma, do što većeg broja ljudi, kako bi se informacija o životu i uslovima života proširila daleko više od Kosova i Metohije, kako bi stigla u svet i proizvela određeni uticaj“, kazao je Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera Ivanovića, i dodao:

„Bilo je trenutaka kada sam vam zamerao, kada ste nam prekidali bratske razgovore, kada sam čekao jako dugo na nastavak razgovora koga ponekad nije ni bilo. Šalim se, ne zameram vam, razumem zašto ste vi imali prioritet, pa i u odnosu na mene“, rekao je Ivanović.

Za najlošiju saradnju sa medijima za 2018. godinu, većinom glasova članova Udruženja novinara Srbije na Kosovu, "Crni božur" pripao je, kao i 2017. godine, Srpskoj listi.

Ova novinarska priznanja se dodeljuju od 2014. godine.


Tagovi: MedijiOliver Ivanović

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije