16:47, 05.09.2019Izvor: GračanicaOnlajn, Koha, KTV, Radio Kontakt plus

Novo Brdo, restauracija ili…? (VIDEO)Tvrđava u Novom Brdu, ne prestaje da bude u centru pažnje na Кosovu. Pre nekoliko meseci, na novobrdskoj tvrđavi, koju obezbeđuje Кosovska policija se zavijorila kosovska zastava. Danas se na Fejsbuk nalogu muzeja u Srbici pojavio snimak, na kojem se vidi bager koji skida jedan deo zida tvrđave, čija je restauracija navodno skoro završena. Vest o tome, prenela je prištinska Koha.

novo-brdo-restauracija-ili-video

Foto: GračanicaOnlajn

Uz snimak je objavljen i tekst na albanskom, u kojem se Novo Brdo naziva albanizovanim nazivom Artana.

„UNESКO je 2015. godine dodelio firmi 'КOTO' u Beogradu tender za restauraciju tvrđave Artana. Nakon trogodišnjeg rada, koji je koštao više od milion evra, tvrđava se postepeno počinje urušavati kao rezultat neprofesionalnog rada."

Кosovski institut za zaštitu spomenika (ICMM), s obzirom na alarmantnu situaciju, naredio je obustavu svih radova.

Direktor ovog instituta, Ismet Hajrulahu, izjavio je za KTV da je rušenje zidova bagerima ove kompanije nezakonito i krivično delo. Prema njegovim rečima, ova akcija je ozbiljno ugrozila stabilnost tvrđave.

Hajrulahu tvrdi da je ta kompanija završila poslednje radove ovog ponedeljka.

Dodao je i da su od UNESCO-a, organizacije preko koje je realizovan projekat obnove tvrđave, zatražili da potpuno prekine saradnju sa pomenutom kompanijom.

Međutim, kako GračanicaOnlajn saznaje od sagovornika iz Novog Brda, tačno je da pomenuta firma nije dobro odradila svoj posao i trenutno se vrši „rekonstrukcija rekonstrukcije“ i da nema zabrane radova. 


Tagovi: Novo Brdo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije