10:45, 03.05.2021Izvor: NUNS, Radio Kontakt Plus

NUNS pozvao medije na "pet minuta gromoglasne tišine"Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost", pozivaju elektronske medije da u pet do dvanaest isključe ton i zamrače ekrane, tj. da se pridruže međunarodnoj akciji "pet minuta gromoglasne tišine", kako bi javnost upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji.

nuns-pozvao-medije-na-pet-minuta-gromoglasne-tisine

Radio Kontakt Plus

NUNS poziva sve medijske radnike da se "zajedno suprotstave daljoj eroziji profesije" kako bi zaštitili slobodu medija i vratili poverenje građana, navodi se u saopštenju.

Iz NUNS-a poručuju da "uloga medija nije da služi željama i interesima vlasti, već da svestrano, potpuno i odgovorno informiše najširu javnost".

"Vlast i državne institucije dužne su da novinarima i medijima obezbede uslove za neometan, slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Nasuprot tome, javno informisanje u Srbiji suočava se sa svakodnevnim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, radnom nesigurnošću, ugrožavanjem bezbednosti, rodnom diskriminacijom, kršenjem autorskih prava i drugim problemima koji direktno ugrožavaju rad novinara i medija", dodaje se u saopštenju.

U NUNS-u kažu da Srbija ponire na rang-listi slobode medija "Reportera bez granica" tako da je sa 54. mesta u 2014. prošle godine pala na 93. poziciju.

"Prema najnovijem izveštaju, Srbija je tokom poslednje decenije nazadovala u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, te je zato svrstana u kategoriju delimično slobodnih država", naglašava se u saopštenju.

Na Međunarodni dan slobode medija, NUNS ukazuje i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

U saopštenju se navodi i da politički i ekonomski centri moći koriste medije kao sredstva propagande i kreiranja javnog mnjenja, u skladu sa njihovim interesima koji su pretežno suprotni interesima društva.

"Vlast selektivno tumači i koristi medijsko zakonodavstvo kako bi zadržala direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište, na kojem umesto slobodne i fer utakmice dominira protežiranje podobnih medija i ugrožavanje medija koji izveštavaju profesionalno i kritički, u skladu sa javnim interesom", dodaje se u saopštenju.

NUNS podseća da ni posle 27 godina nije otkriveno ko je ubio novinarku Radislavu Dadu Vujasinović, da još nije pravosnažno okončano suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije i da već 20 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.


Tagovi: MedijiRegion i svetSrbijaNovinari

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije