10:29, 08.04.2021Izvor: RTS, RTK2

Obeležava se Svetski dan RomaU svetu i u Srbiji obeležava se Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj.

obelezava-se-svetski-dan-roma

romadaje.org

Uoči obeležavanja ovog dana, romska zajednica na Kosovu, iako vazi za manju zajednicu, suočava se sa nizom velikih problema.

Predstavnik nevladine organizacije „Glas Roma, Aškalija i Egipćana“  Isak Skenderi ocenjuje da je položaj romske zajednice na Kosovu i dalje loš.  

„Romska zajednica je na žalost i dalje jedna od najmarginilizovanih etničkih zajednica na Kosovu  koja se suočava sa nizom velikih i ozbiljnih problema, počevši od velike nezaposlenosti, pogotovo među mladima, čiji je uzročnik nizak stepen obrazovanja, zatim  siromaštvo i diskriminacija sa kojom se ova zajednica suočava svakodnevno u životu, kako u društvu tako i od institucija“, ističe Skenderi.

Isak Skenderi dodaje da problemi romske zajednice nisu samo na Kosovu, već svuda u Evropi.

„Jedan od glavnih uzročnika svih ovih problema je taj „Anti džipsizam“ odnosno ta specifična forma rasne diskriminacije i rasizma prema romaskoj zajednici i ono što se očekuje jeste da institucije prepoznaju da je to jedan od ključnih problema i uzročnih svih drugih problema sa kojima se zajednica suočava i da preduzmu konkretne mere i korake u  eliminaciji tog veoma negativnog fenomena“, zaključuje Skenderi.

Da Romi na Kosovo teško žive, potvrđuju  i stanovnici  „Romske mahale“ u Gračanici.

„Živim u teškim uslovima,ovde niko drugi ne bi mogao da živi.Sama sam i bolesna,bolujem od šećerne bolesti. Nema drva a vidite kako je hladno vreme. Mogu da kažem da mi sve nedostaje: drva ,ugalj, kuća u kojoj živim je iznajmljena“.

„Nemamo stalni posao, molimo Boga da se neko  smiluje i pozove nas da nešto odradimo za neku dnevnicu“.

Svetski dan Roma obeležava se 8.aprila,sa ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička zajednica u Evropi.

Svetski dan Roma obeležava od 1990. godine u znak sećanja na održavalje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona.

Za romsku himnu je tada utvrđena pesma "Đelem, đelem", a dogovoren je i izgled zastave Roma sa točkom kao centralnim simbolom.

Na prvom kongresu je i utvrđen opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek. 

Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica Roma, ali to nije slučaj samo kod nas.

Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole.

Romkinje su u težoj poziciji od ostalih građana. Njihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji.

Ne zna se tačan broj Roma u svetu, ali se smatra da ih širom planete ima do 20 miliona, dok u Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000 Roma.


Tagovi: RomiKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije