10:10 | 17.03.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Martovski pogrom obeležen u Kosovskoj MitroviciPomenom, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod "Spomenika istine" i spomen-ploča Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 18 godina od martovskog nasilja.

obelezavanje-martovskog-pogroma-u-kosovskoj-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Protojerej Radoslav Janković, rekao je okupljenima da crkva pamti sve krštene duše i da su pred Bogom svi živi.

„Oni koji su postradali voleli su Kosovo i Metohiju, svoja ognjišta, svoju veru, svoje svetinje… Molimo se Gospodu da im otvori vrata raja, da njihove duše upokoji tamo gde pravedne duše počivaju. Uvek ćemo ih se sećati i pamtiti, pominjati njihova imena, a Gospod koji sve zna - on će svima uzvratiti po delima svojim. Oni su mučenički postradali, a ko za pravdu i istinu strada, njegovo je carsko nebesko“, poručio je protojerej Radoslav.

Nešto kasnije u Gradskom muzeju u Mitrovici, otvorena je izložba fotografija crkava i manastira, oskrnavljenih u periodu od 1999. do 2004. godine. Fotografije će biti izložene do kraja marta.

Istoričar Jovan Aleksić, rekao je da je martovski pogrom duboko urezan u sećanje srpskog naroda.

Dodao je da oni koji su inspirisali, organizovali i izveli ovo nasilje nad srpskim stanovništvom i njegovim svetinjama - do današnjeg dana nisu kažnjeni.

„Osamnaesti put obeležavamo taj strašni 17. mart. Pamtimo sirene za uzbunu, trčanje ka mostu, pucnjavu, borbu za odbranu našeg grada, ranjene i ubijene komšije, proterane sunarodnike i njihovu uništenu imovinu, oskrnavljene i spaljene svetinje… Pamtimo sve ono što bismo možda želeli da zaboravimo, a ne bismo trebali i ne bismo smeli. U savremenoj Evropi, početkom XXI veka, nigde se nije desio tako dobro organizovan zločin nad čitavim jednim kolektivitetom. Oštećena je čak i Bogorodica Ljeviška, koja je na listi UNESCO, što znači da u pogromu nije stradala samo srpska, već i svetska kulturna baština“, podsetio je Aleksić.

Današnjim događajima prisustvovali su predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga, Vučina Janković, predsednik SUBNOR-a, Slobodan Bogićević, članovi porodica nastradalih i mnogi drugi.


Na današnji dan, pre 18 godina, albanski ekstremisti su najpre u Kosovskoj Mitrovici, a potom i u drugim delovima Kosova i Metohije, organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata.

Povod za pogrom bila je nesreća tri dečaka albanske nacionalnosti, koji su se utopili u Ibru u selu Čabra, a za šta su Albanci optužili Srbe.

Tog dana je etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a svoje domove moralo je da napusti više od 4.000 Srba.

Poginulo je osmoro Srba i 11 Albanaca, povređeno više od hiljadu ljudi, a među njima i na desetine pripadnika međunarodnih snaga.

Zapaljeno je ili teško oštećeno oko hiljadu srpskih kuća, deset srpskih škola, domovi zdravlja, pošte itd.

Tokom tri dana zapaljeni su crkva Bogorodica Ljeviška, Prizrenska Bogoslovija, Saborna crkva Svetog Đorđa, crkva Svetog Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, a minirani su manastir Svetih vrača Кozme i Damjana u Zočištu, kao i manastir Devič.

U južnom delu Mitrovice zapaljena je crkva Svetog Save, u Prištini je gorela crkva Svetog Nikole, a u Podujevu je polomljen krst sa kupole crkve Svetog Andreja Prozvanog.

Osknavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od deset hiljada vrednih fresaka, ikona i drugih crkvenih relikvija.

Tagovi: MitrovicaGodišnjica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije