14:28, 25.12.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Obeležen 76. rođendan lista "Jedinstvo"Najstariji srpski štampani medij na Kosovu i Metohiji, nedeljnik "Jedinstvo", obeležio je danas 76. rođendan.

obelezen-76-rodendan-lista-jedinstvo

Radio Kontakt Plus

Događaj je počeo minutom ćutanja, kojim su prisutni odali poštu nedavno preminulom direktoru Novinsko-izdavačke ustanove “Panorama”, Svetozaru Vlahoviću.

Glavna i odgovorna urednica lista "Jedinstvo", Rada Komazec, kazala je da se taj medij od svog osnivanja suočava sa mnogobrojnim izazovima.

„Kada su u jeku teških borbi '44. godine srpski oslobodioci i intelektualci stvarali ovaj list, nisu ni slutili da će 'Jedinstvo' tokom svih narednih godina prolaziti kroz iskušenja, težak period i voditi borbu za opstanak prenoseći istinu o stradanju srpskog naroda“, dodala je Komazec.

Komazec je rekla i da nove generacije novinara lista "Jedinstvo", verno beleže sve što se dešava srpskom narodu na KiM.

„Držeći se novinarskih postulata, ne upadamo u zamke žurnalizma, tabloidizacije, senzacionalizma i politikanstva... Naši čitaoci znaju da 'Jedinstvo' svih 76 godina prenosi istinu. Ponosni smo na vitalnost i dugovečnost naše novine. Želimo joj da živi večno. Neka ostane narodna novina, čija će vodilja biti istina i samo istina.“

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Ninoslav Brajović, kazao je da je "Jedinstvo" važno kada je u pitanju očuvanje pisma i kulturnog identiteta srpskog naroda.

„Jedinstvo je bilo škola generacijama novinara širom KiM i Srbije. Jedinstvo je bilo mesto, odakle su brojni novinari i pisci, uspevali da se razvijaju kao stvaralačke ličnosti.“

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Mirko Čupić", koju list "Jedinstvo" dodeljuje za novinarsku hrabrost i istraživačko novinarstvo su Veliša Kadić i Milutin Sekulović, dopisnici Večernjih novosti iz Crne Gore.


Tagovi: MedijiKosovoMitrovicaGodišnjicaNovinari

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije