16:44, 11.10.2019Izvor: RTK2

Obeležen Međunarodni dan devojčicaProglašen od strane Ujedinjenih nacija, 11. oktobar je posvećen devojčicama i skretanju pažnje na njihove probleme, kao što su nasilje na polnoj osnovi, rani brakovi, diskriminacije na poslu i zloupotreba maloletnih devojčica kao radne snage.

obelezen-medunarodni-dan-devojcica

RTK2

Ovaj dan se od 2012. godine obeležava širom sveta, a različitim aktivnostima obeležen je i na Kosovu sa ciljem promovisanja jednakosti.

Na Međunarodni dan devojčica neslavna statistika - više od 62 miliona devojčica širom sveta nema pristup obrazovanju, a one uzrasta od 5 do 14 godina provedu više od 160 miliona sati na kućne obaveze.

Povodom Međunarodnog dana devojčica IPKO fondacija uz podršku USAID-a i UN-a na Kosovu organizovala je radionice o tehnologiji, obrazovanju, muzici i umetnosti, na kojima je učestvovalo 35 devojaka iz 6 opština.

‘’Mislim da ne postoji profesija kojom žene ne mogu da dominiraju. Moramo ukloniti barijere između muškaraca i žena’’, rekao je Azem Jaha, direktor škole Dževdet Doda.

‘’Šefovi država su muškarci, ministarstva uglavnom vode muškarci, mali broj zemalja je dostigao nivo na kome su žene izjednačene sa muškarcima, još uvek su u velikim kompanijama na vodećim položajima muškarci. Žene i devojke treba više da učestvuju’’, istakla je Ulrika Rikardson, Koordinatorka Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu.

,,Ponosim se svojim ćerkama, želim da one imaju priliku, da ne budu ograničene, da mogu da biraju profesiju, da budu plaćene isto kao i muškarci. Ponosim se što se pripremamo za bolju budućnost, ne samo na Kosovu, već širom sveta’’, izjavio je direktor USAID-a na Kosovu, Gezim Hisenagoli.

Iskustva Omladinsko - edukativnog kluba Sinergija koji se bavi unapređenjem položaja mladih pokazuju da, iako se njihov položaj menja, devojčice su i dalje u lošijem položaju od dečaka.

‘’Čini mi se da se položaj devojčica u poslednje vreme menja, ono što sam ja primetila jeste da su devojčice daleko aktivnije u nastavi, da žele više da se pokažu. Postoji taj problem koji je odavno, a to je jaz u platama gde je za isti posao žene i muškarci nisu plaćeni isto i iz nekog razloga čini mi se da različite stereotipne i rodne uloge i dalje upravljaju načinom života dečaka i devojčica’’, naglasila je Jovana Stojanović, iz Omladinsko - edukativnog kluba Sinergija.

Maloletnički brakovi, nejednak pristup obrazovanju, samo su neki od problema  devojčica romske zajednice, ističe dugogodišnji aktivista za ljudska prava Gazmend Salijević.

‘’Znamo da romska zajednica pogotovo devojčice se susreću sa jednim vidom diskriminacije unutar porodice gde im školstvo nije omogućeno, iako je zakonom omogućeno svim građanima da se edukuju. Mi još uvek imamo taj problem gde se prednost daje muškarcima, imamo proble sa ranom udajom devojčica od 14 -15 godina, nedavno je bio slučaj gde se devojčica sa 13 godina udala. I dalje se susrećemo sa trim problemima, devojčice u romskoj zajednici imaju taj problem, ali moram da naglasim u zadnjih nekoliko godina, ako sagledamo sliku od pre 10 i više godina, postoji pozitivnih pomaka pogotovo u sferi obrazovanja gde imamo veliki broj devojčica koje pohađaju fakultete i nastavljaju visoko obrazovanje’’, kazao je Salijević.

Istraživanja na svetskom nivou, pokazuju da je četvrtina devojčica žrtva nekog oblika fizičkog zlostavljanja, oko 70 miliona, prijavljuje zlostavljanje u uzrastu već od 15 godina.

Svake godine 12 miliona devojčica i devojaka stupa u brak pre 18. godine, a svaka peta postaje majka pre punoletstva, pokazuju istraživanja.


Tagovi: UNDeca

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije