18:08, 06.09.2019Izvor: RTK2

Obeležena dvadesetogodišnjica osnivanja Kosovske policijeKosovski predsednik Hašim Tači, premijer u ostavci Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta u ostavci, Kadri Veselji, prisustvovali su svečanoj ceremoniji povodom 20. godišnjice uspostavljanja Kosovske policije. Pored šefova najviših institucija, prisustvovali su ambasadori iz prijateljskih zemalja Kosova, poslanici i gradonačelnici, mnoge ličnosti sa javne scene Kosova kao i brojni pripadnici Kosovske bezbednosne policije.

obelezena-dvadesetogodisnjica-osnivanja-kosovske-policije

Foto: RTK2

"Ponosni smo na neumoran rad Kosovske policije", poručio je generalni direktor te policije, Rašit Kaljaj, izrazivši čast da govori u ime svih pripadnika policijskih snaga koji najčasnije služe narodu.

"Kosovska policija jedna je od prvih institucija koja je organizovana na Kosovu i usko je povezana sa dostignućima i izazovima izgradnje države sa vrlo važnim bezbednosnim komponentama. Policija je uspostavljena uz podršku lokalnih i međunarodnih kapaciteta, tako da se svima zahvaljujem na njihovom doprinosu. Ponosni smo na neumoran rad Kosovske policije", kazao je Kaljaj.

Kosovski predsednik, Hašim Tači je u govoru posvećenom dvadesetogodišnjici uspostavljanja Kosovske policije naglasio da rad na uspostavljanju ove institucije predstavlja istorijski uspeh.

"Prošlo je 20 godina kako smo počeli sa uspostavljanjem Kosovske policije. To je značajni napredak i to putovanje je u toku sa procesom državne tranzicije, demokratije i izgradnje države. Zahvaljujem svim ženama i muškarcima, kao i EU zajedno sa Sjedinjenim Državama na pomoći u razvoju policije. Ovo je hrabar doprinos u istorijskoj posvećenosti teritorijalnom jedinstvu Kosova."

Predsednik parlamenta, Kadri Veselji, ističe da su red i bezbednost na Kosovu na najvišim nivoima, zahvaljujući posvećenosti onih koji ponosno nose uniformu Kosovske policije. Kosovska policija treba biti beskompromisna prema kriminalu, korupciji i nepotizmu, smatra Veselji, jer borba protiv ovih pojava otvara perspektivu zemlje za ekonomski razvoj i bolje dobrobiti građana Kosova.

"Borbom protiv ovih pojava, mi otvaramo perspektivu zemlje ka evroatlantskim integracijama i ne moramo ni od koga tražiti da liberalizuje naše vize, već ih na taj način sami liberalizujemo razvitkom naše države, vladavine prava. Naš narod će nas više poštovati kao državni identitet i kao novi narod u Evropskoj uniji. Učinićemo više da podržimo policiju i vojsku Kosova, bilo da je to njihova životna sigurnost ili poboljšanje uslova rada, poput povećanja plata", objašnjava Veselji.

Premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj je u svom obraćanju govorio o potrebi da se Kosovska policija pridruži INTERPOL-u, kako bi se stalo na put korupciji i kriminalu.

"Naša policija treba da bude deo Interpola za borbu protiv transnacionalnog kriminala. Sprečavanjem članstva Kosova u Interpol znači podržavanje kriminala."

Vlada Kosova će nastaviti da podržava rad i razvoj Kosovske policije, poručio je Ramuš Haradinaj koji je izrazio zahvalnost partnerima iz SAD- a na angažovanju i saradnji.

"Američke partnerske institucije, hvala vam na saradnji. Policija čuva živote ljudi u ovoj zemlji. Mogu reći da je kosovski narod srećan što vas ima", dodao je Haradinaj.

Na dvadesetogodišnjicu uspostavljanja Kosovske policije, ambasador SAD-a na Kosovu, Filip Kosnet, je izrazio podršku SAD jačanju kapaciteta, istakavši da ova institucija uživa najveće poverenje građanja.

"Sjedinjene Države su ponosne što su odigrale ulogu u razvoju i profesionalizaciji Policije Kosova. Kosovska policija je potpisala više od 80 bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji omogućavaju saradnju sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Policija pripada narodu Kosova. Ona je etnički i jezički raznovrsnija od samog stanovištva, čak 60% pripadnika policijskih snaga govori albanski i srpski jezik. Dok se policija i građani Kosova suočavaju sa izazovima na putu ka miru, pravdi i prosperitetu, Sjedinjene Države će biti uz vas na svakom koraku", naveo je Kosnet.

Ova bezbednosna institucija je formirana 6. septembra 1999. godine, zahvaljujući podršci OEBS-a.

"Od početka septembra 1999. godine OEBS je izvršio obuku 4.105 policajaca koji su razmešteni širom Kosova. Tokom godina smo nastavili da doprinosimo izgradnji kapaciteta i borbi protiv kriminala u mnogim oblastima. Kosovska policija uživa visok nivo poverenja među građanima, čak 61%, što je najveća vrednost u svim kosovskim institucijama", kazao je Jan Bratu, šef misije OEBS-a na Kosovu.

Nemačka savezna policija je povodom jubileja poklonila 10 vozila kosovskim organima reda. Najistaknutijim pojedincima su na svečanosti uručene medalje. 


Tagovi: OEBS

Povezane vesti