12:04, 14.10.2019Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Radio Kontakt plus

Obeležena hramovna slava manastira SokolicaSvetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača, jutros je u manastiru Sokolica, obležena hramovna slava - Pokrov presvete Bogorodice.

obelezena-hramovna-slava-manastira-sokolica

Foto: RKM

Liturgiju je služio protojerej stavrofor, Milija Arsović, u prisustvu sestrinstva manastira Sokolica.

Verni narod je prisustvovao liturgiji, a i nakon toga su vernici dolazili da posete manastir povodom velikog praznika.

Šest vekova star, manastir Sokolica, nalazi se u ataru sela Boljetin, tik uz memorijalni centar podignut čuvenom albanskom kačaku Isi Boljetiniju.

Manastir Sokolica sagrađan je između 14. i 15. veka i ovo kulturno-istorijsko dobro je od posebnog značaja. Iako ne postoje tačni podaci ko je bio ktitor manastira, pretpostavlja se da je to bio velmoža po imenu Musa, koji je bio oženjen jednom od sestara srpskog cara Lazara.

Sam naziv Sokolica potiče od sokolova kojih je bilo mnogo više nego danas u šumi oko manastira. Brdo na kome se nalazi manastir Sokolica je u narodu poznato kao Brdo sokolova.

Jedna od legendi u narodu o tome kako je manastir dobio ime, jeste i ta da je sokolica nosila kip Presvete Majke Božje iz manastira Banjska, gde se prethodno nalazio, kako bi ga spasila od turske najezde i da je sletela na visoko brdo na kojem je kasnije podignut manastir.

Kip Presvete Bogorodice, bio je jedan od najzapaženijih umetničko-istorijskih artefakta pravoslavlja na izložbi „Vizantija – snaga i moć“ održanoj u Metropolitenu, u Njujorku, pre nekoliko godina.


Tagovi: PraznikSlavaZvečan

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije