15:59, 15.08.2019Izvor: TV Most

Obeležena hramovna slava u manastiru BanjskaSvetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, obeležena je hramovna slava Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U porti manastira održana je kulturna manifestacija "Staro-srpski izvori Kosova i Metohije".

obelezena-hramovna-slava-u-manastiru-banjska

Foto: TV Most

U manastiru Banjska, drevnoj zadužbini kralja Milutina, povodom hramovne slave Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, svetu arhijerejsku liturgiju, u prisustvu velikog broja vernika, služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije.

“Daće Bog da ova svetinja još se obnovi, onako kako smo započeli, da se bratstvo umnoži, da naš narod ostane na ovim prostorima i da se stvore uslovi za život našeg naroda na ovim prostorima”, poručio je Teodosije.

Nakon liturgije, usledila je Sveta tajna pričešća i tradicionalna litija oko hrama.

Rezani su slavski kolači i određeni domaćini slave za narednu godinu.

Gramatama za postojanu ljubav prema svetoj pravoslavnoj veri i revnosnost prema hramu Božijem, vladika Teodosije odlikovao je Mirka Ristića i Ljubišu Miletića.

“Za svakog pravoslavnog hrišćanina, pogotovo nas Srbe koji živimo na KiM, ovo priznanje znači, a ova svetinja zaslužuje mnogo vise nego što joj dajemo ”, kaže za TV Most Ljubiša Miletić.

“Bio sam i ranije nagrađivan, a ovo mi je najdraže odlikovanje. Trudiću se da i dalje nastavim sa radom, dok me služi zdravlje”, rekao je Mirko Ristić.

U porti manastira, održana je kulturna manifestacija „Staro srpski izvori Kosova i Metohije“, u okviru koje su predstavljeni tradicionalni instrumenti, pesme i igre. Ovu manifestaciju, koja se više od tri decenije održava na području KiM, organizovao je Savez amatera Kosova i Metohije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


Tagovi: Praznik

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije