14:02, 11.09.2019Izvor: Radio Goraždevac

Obeležena slava gradske crkve u PećiNa liturgiji, povodom obeležavanja slave Usekovanja glave Sv. Jovana Preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca, ali i Srba iz okolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.

obelezena-slava-gradske-crkve-u-peci

Foto: Radio Goraždevac

Pored okupljenih vernika, liturgiji je prisustvovala igumanija manastira Pećke patrijaršije Haritina sa monahinjama.

Slavi gradske crkve prisustvovao je i gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri.

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske. On se u besedi nakon rezanja slavskog kolača zahvalio okupljenima.

„Crkva Hristova je tamo gde se prinosi sveta liturgija u slavu božiju po blagoslovu episkopa. Tu je crkva Božija, bez obzira koliko nas ima, koliko nas ovde živi, brojke nisu bitne. Prvih je bilo dvanaest apostola oko Hrista i mali broj učenika koji su išli oko njega. Crkva Božija nikada nije bila u brojevima, uvek je bila u sili koja se projavljivala u samom prisustvu Božijem u onima koji žive sa Hristom, koji svedoče Hrista svojim životom, zato i Gospod vidi vašu žrtvu i trud koji ste napravili i da dođete ovde iz daljine, da se ponovo suočavate sa svojim bolom, da vidite svoj grad i svoje kuće u kojima ste živeli, gde sada vise niste, ali gde je vaše srce ostalo, jer ova crkva je vaš dom i naš dom. Sveti Jovan Preteča ovde nas je okupljao i pre ovih najnovijih stradanja, ali i sada nas okuplja da u miru i ljubavi živimo svi, da praštamo jedni drugima, jer ne može sa gorčinom da se živi i ugoditi Bogu“, poručio je okupljenima u besedi iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava.

Otac Sava je u besedi takođe naglasio da je jako bitno da među ljudima vlada jedinstvo, ljubav i razumevanje.

„Toliko je Bog blagoslovio ovaj kraj ispod Prokletija, blagoslovio i dao svima dovoljno da treba da živimo u međusobnom poštovanju i miru i na taj način da blagodarimo gospodu na svemu što je u nama. Da se međusobno izmirujemo, da međusobno praštamo jedni drugima, da se ne delimo na partije i na grupe, jer dosta smo ionako podeljeni. Hristos nas je sve sabrao. Danas u putiru nije bilo jedne ili druge grupe, nije bilo ni muškog ni ženskog, ni Grka ni Jevrejina, ni ove ni one partije. Svi smo bili zajedno kao što i treba da budemo u crkvi i svi zajedno povezani u ljubavi, veri, nadi, praštanju“, kazao je u besedi iguman Sava.

Nakon litije, presečen je slavski kolač, a ovogodišnji domaćin, predsednik zavičajnog kluba Pećanaca Savo Radonjić, predao je kolač porodici Silvije Rašković iz Dugonjeva.

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004. a obnovljenja 2012. godine, podignuta je pre više od trideset godina, kada je svetu liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle, uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.


Tagovi: Praznik

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije