13:36, 27.10.2020Izvor: RTV KiM

Obeležena Sveta Petka u Lapljem SeluU crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Zbog epidemiološke situacije u crkvi je jutros bilo manje vernika, osim onih koji na ovaj dan proslavljaju krsnu slavu.

obelezena-sveta-petka-u-lapljem-selu

RTV KiM

Liturgija povodom praznika služena je pred manjim brojem vernika i bez prisustva medijskih ekipa. Takvu situaciju prouzrokovala je epidemiološka kriza izazvana korona virusom.

Ipak, vernici koji ovaj praznik proslavljaju kao svoju krsnu slavu došli su jutros da prerežu kolač. U razgovoru ispred crkve za RTV Kim ističu da će poštovati preporuke SPC i Eparhije te da će slavu proslaviti u krugu porodice. Neki, pak, ističu da su njihova vrata otvorena za svakog gosta.

“Slavimo Sveta Petku kao i svake godine, tradicionalno dočekujemo goste. Poštujem stav Srpske pravoslavne crkve i razumem... Moja kuća je otvorena za svakog gosta, a odgovornost ću ostaviti na pojedincima”, kazao je Saša Jančetović.

“Već dugo proslavljam Svetu Petku, to je naša presveta majka, zaštitnica. Proslavljam u krugu porodice i bliskih prijatelja”, rekla je Tatjana Stanimirović.

“Sveta Petka je naša zaštitinica, ona nas čuva i mi je mnogo volimo. Nadamo se u Boga i Sveta Petku da nas spasi. Kada imaš muku veruješ u Boga više nego u sve. Izgubila sam dva sina, da nije svete Petke, ja bih umrla”, kazala je Milijana Stević iz Lapljeg Sela.

“Slavim Sveta Petku i ovo je za nas sveti dan, doneo sam kolač u crkvu. Poštovaćemo preporuke”, rekao je Živorad Ničić iz Čaglavice.

Podsetimo, nedavno su patrijarh srpski Irinej i Eparhija raško-prizrenska pozvali vernike da poštuju preporuke zdravstvenih stručnjaka i da se tokom predstojećih slava ne okupljaju u velikom broju.


Tagovi: SPCSrbiLaplje SeloKosovoPraznik

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije