17:17, 21.11.2019Izvor: RTK 2

Obeleženo 19 godina rada institucije OmbudsmanaInstitucija Ombudsmana na Kosovu, tokom 19 godina rada suočavala se sa brojnim izazovima u čijem rešavanju je imala puno uspeha, rečeno je danas na godišnjici obeležavanja rada ove institucije. 

 

obelezeno-19-godina-rada-institucije-ombudsmana

RTK2

Ombudsman Hiljmi Jašari je naglasio da, zahvaljujući svom marljivom radu, ova institucija uživa najveće poverenje građana.

“Za ovih 19 godina najvećim dostignućem smatram to što je ova institucija već dve godine proglašavana za instituciju koja uživa najveće poverenje na Balkanu, što potvrđuje i izveštaj Evropske unije”, kazala je ona.

Instituciji Ombudsmana na Kosovu je od 2000. godine podneto oko 47.000 žalbi. 

Zamenica Ombudsmana Marija Radulović istakla je da se pripadnici srpske zajednice svih ovih godina suočavaju sa sličnim problemima.

“Jedan veliki broj odnosi se na pitanja imovine odnosno na odugovlačenje sudskog postupka pred sudovima i u predmetima koji se tiču imovine. Takođe, problemi sa kojima se susreću pripadnici srpske zajednice je dobijanje državljanstva, odnosno nemogućnost dobijanja dokumentacije. Institucija Ombudsmana, počev od pravnika, preko zamenika do samog Ombudsmana,  trudi se da pomogne  građanima”, navela je Radulović.

Predsednica Ustavnog suda Arta Rama-Hajrizi je rekla da je institucija Ombudsmana doprinela ustavnim promenama  na Kosovu.

"Posebno poslednjih godina, ova institucija je aktivno učestvovala u istraživanju odluka o kršenju ljudskih prava i sastavljanju žalbi pred Ustavnim sudom. Zahtevi  Ombudsmana uvek su bili primarno usmereni na garantovanje i zaštitu prava u skladu sa Ustavom i konvencijama o ljudskim pravima”, kazala je Rama-Hajrizi. 

Ombudsman važi za jednu od institucija koja uživa najveće poverenje građana, što je potvrđeno više puta, rekao je zamenik šefa Kancelarije Evropske unije Rikardo Siri.

“Ombudsman je postao punopravni član evropske mreže ombudsmana što svedoči o značajnom napretku ove institucije od njenog osnivanja. Treba spomenuti prava osoba sa invaliditetom, prava LGBT zajednice, dece, žena, prava manjina. To treba da bude prioritet kao što je u drugim zemljama”, kazao je  Siri.

Od samog osnivanja institucija Ombudsmana ima podršku Misije OEBS, kao jednog od najpouzdanijih partnera, a uloga zaštitnika prava građana na Kosovu je značajna u svim institucijama, poručio je šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

“Godišnji izveštaj Ombudsmana je poslednjih godina obiman što znači da ljudi postaju svesniji kome treba uputiti žalbe. Institucija ombudsmana služi svima koji Kosovo nazivaju svojim domom, to nije rezultat međunarodnog, već vašeg rada”, poručio je Bratu.

Ombudsman Hiljmi Jašari je poručio da će nastaviti sa nezavisnim i efektivnim angažovanjem na zaštiti ljudskih prava i sloboda.
Institucija Ombudsmana na Kosovu je deo Evropske mreže tela za ravnopravnost.


Tagovi: Godišnjica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije