14:56, 15.10.2015Izvor: Radio Kontakt Plus

Obeleženo 55 godina rada I postojanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u PrištiniSvečanom akademijom u Domu kulture u Zvečanu danas je obeleženo 55 godina rada I postojanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

obelezeno_55_godina_rada_i_postojanja__filozofskog_fakulteta_univerziteta_u_pristini_

KOSOVSKA MITROVICA —  Svečanom akademijom u  Domu kulture u Zvečanu  danas je obeleženo 55 godina rada I postojanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Dekan Filozofskog fakulteta prof.dr Branko Jovanović izjavio je da ovaj fakultet danas proslavlja važan I hvale dostojan jubilej, 55 godina uspešnog rada, podsetivši da su okolnosti u kojima je osnovan I u kojima je funkcionisao često bile takve da nisu isle naruku životu, a kamoli akademskoj zajednici

“Danas, u ovim burnim vremenima I ovim danima kada svetski moćnici nastoje da otrgnu ono što je sprski narod vekovima stvarao, naš fakultet odlučno staje protiv takvih manipulisanja I protiv ugrožavanja svega što znači nacionalni ponos, nacionalnu baštinu, kulturno stvaranje I što znači perspektivu I razvoj naše zajednice, našeg  naroda I svih onih koji vole zemlju Srbiju” – kazao je Jovanović.

Rektor prištinskog Univerziteta sa privremenim seedištem u Kosovskoj Mitrovici prof.dr Srećko Milačić rekao je između ostalog u svom obraćanju da “iako u svetu danas vlada kriza kriterijuma, sigurni smo da će svetlost rasterati mrak nad ovim prostorom”, poručivši svima na Filozofskom fakultetu da budu  ponosni na sebe,  svoje studente, svoj Univerzitet, svoje institucije I svoj narod.

“Mi smo uvek spremni za voz modernosti ali sa svojim prtljagom – sa svojim ikonama, sa svojim ljubavima, sa onim najznačajnijim…I ubeđeni smo da je to ono što je najvrednije u životu. Zato danas budite ponosni jer ste jednu misiju već ostvarili na ovim prostorima sa svojim studentima, svesni da se iz haosa koji danas vlada u svetu, ipak  mora začeti neka vertikala, neki oslonac. Ne zaboravite da je sve započeto ovde, I da oni koji  smišljaju ružne sne,  ovde će se probuditi tek kad osete greh na sopstvenoj koži. Zato imate mnogo razloga da danas budete  srećni  I ponosni na sebe,  svoje studente, svoj Univerzitet, svoje institucije I svoj narod. Upravo taj narod očekuje od vas da budete istrajni, predani radu, dostojni svojih predaka I svoje vrline. Neka vam je srećan jubilej na mnogaja ljeta” – poručio je Milačić.

U ime Ministarstva prosvete I tehnološkog razvoja u Vladi  Republike Srbije,  načelnik školske uprave priv ovom Ministarstvu Predrag Stojčetović čestitao je studentima I zaposlenima na fakultetu  ovaj veliki jubilej

“Filozofski fakultet je za 55 godina postojanja učinio mnogo da stvori kvalitetan naučni kadar, da stvori kadar koji je veoma značajan za očuvanje srpskog obrazovnog sistema na KiM, ali ne samo na KiM, kadar Filozofskog fakulteta je mnogo šire I u Srbiji I u drugim državama koje su nekad bile sastavni deo naše Jugoslavije. Imate čime da se ponosite, hvala vam na tome I želim vam mnogo uspeha u daljem radu” – kazao je Stojčetović.

Za uspešnu saradnju zahvalnice su dodeljene institucijama I pojedincima, između ostalih   Ministarstvu prosvete, nauke I tehološkog razvoja Republike Srbije, Univerzitetu  u Beogradu, Filozofskim  fakultetima Univerziteta  u Beogradu, Nišu i Istočnom Sarajevu,  zatim Matici Srpskoj, Vukovoj zadužbini I drugima.

Profesorima Filozofskog fakulteta  prištinskog Univerziteta za izuzetan doprinos u njegovom razvoju dodeljene su povelje I to prof.dr Radenku Krulju, prof.dr Vladimiru Bovanu, prof.dr Damnjanu Petroviću I prof.dr Jelki Matijašević.

U ime nagrađenih profesora, prisutnima se obratio prof.dr Radenko Krulj, istakavši da se  dobitnici  u neku ruku ovom nagradom obavezuju da I dalje svesrdno pomažu fakultetu.

Povelje  za izuzetan doprinos u razvoju Filozofskog fakulteta posthumno su dobili  prof.dr Branko Bošković,  prof.dr Borislav Vuković, prof.dr Vladeta Vuković, prof.dr Svetozar Čanović, prof.dr Danilo Barjaktarević, prof.dr Milorad Ćorac, prof.dr Božidar Begenišić, prof.dr Vukašin Vuk Filipović I prof.dr Bogumil Hrabak.

Za posebno angažovanje u okviru studentskih aktivnosti, zahvalnice su dodeljene studentima Nemanji Biševcu I Jovanu Aleksiću.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici  univerziteta u Republici Srbiji,  dekani fakulteta, prestavnici lokalnih samouprava na severu KiM, načelnici okruga, predstavnici ustanova I privrednih subjekata,  SPC I drugi.

U kulturno – umetničkom delu programa učestvovali su hor Fakulteta umetnosti, studenti Filozofskog I Fakulteta umetnosti I Street Dance grupa iz Kosovske Mitrovice.

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici je najstarija visokoobrazovna ustanova na Kosovu i Metohiji osnovana 1960.godine u Prištini kada je konstituisana uprava Fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta. 2000 studenta trenutno studira na ovom državnom Fakultetu akreditovanom od strane Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije. 


Tagovi:

Povezane vesti
Najčitanije


14:25, 14.02.2019


Najnovije