17:08, 05.01.2019Izvor: RTK2

Običaji za Badnji danBadnji dan je poslednji dan četrdesetodnevnog posta, za taj dan vezuju se mnogi narodni običaji koji su se zadržali i danas. Uoči praznika podsećamo koji se narodni običaji praktikuju i šta se priprema za Badnje veče.

obicaji-za-badnji-dan

RTK2

Dan uoči Božića karakterišu rituali koji Srbi vekovima tradicionalno poštuju, sve radnje se obavljaju u porodičnoj kući i imaju simbolično značenje, da osiguraju napredak i slogu.

Običaji su se prenosili s kolena na koleno, mnogi su se izgubili, ali ono što je očuvano valja ispoštovati.

"Ranije je bilo unošenje slame, pevkanje, bacanje žita ali sada to ništa ne radim, samo okadim sofru. Mislim da su se ovi običaji pomalo zaboravili, niko neće da prlja kuću i unosi slamu. Ni pevkanja nema više,sve se zaboravilo", rekla je Jagoda Stević iz Čaglavice.

Pripremanju bogate praznične, isključivo posne trpeze pristupa se s radošću, vredne domaćice imaju glavnu ulogu, trude se da na trpezi ima svega jer je uvreženo verovanje da će hrane biti u izobilju tokom cele godine.

"Kako su mi ostavili tako radim, spremam kolač u različitim oblicima, guske, kola, makaze, vrabac. Za Badnji dan pripremamo pasulj posan, posnu sarmu, takođe  pitu i kolač. Sve to postavimo na sto, okadimo, a pre toga unesemo badnjak. Bundeva valja da se ispeče, voće da se unese. Uvek za Božić pripemam vanilice, svi ih vole", istakla je Jagoda.

Iako su narodni običaji raznovrsni, ono što crkva zagovara jeste da pažnju prvenstveno treba posvetiti crkvenoj tradiciji.

"Sami običaji, možemo da kažemo da oni običaji koji se direktno ne kose sa učenjima, dogmatima i pravilima crkve, da mogu biti prihvaćeni i od same crkve. Na primer, loženje i seča badnjaka, blagosiljanje badnjaka, pijukanje po slami to uglavnom rade deca, koliko čujem ima i odraslih koji to rade, jer ima nekih stvari koje nas ne puštaju da odrastemo i mnogi drugi običaji. Svaki praznik treba prvenstveno proslaviti u crkvi, a ljudske tradicije i običaje koji su naravno prihvatljivi od crkve, to dolazi na drugom mestu.To kasnije možemo u svojim domovima da praktikujemo sa porodicama i prijateljima koji su nam dragi", kazao je sveštenik Darko Marinković.

Badnji dan najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić. Na prvi dan Božića dočekuje se položajnik, odlazi se u crkvu na liturgiju i postavlja mrsna trpeza.


Tagovi: Božić

Povezane vesti