19:04, 08.05.2019Izvor: ERP, Radio Kontakt Plus

Obijena crkva Sv. Paraskeve u Gojbulji kod VučitrnaU selu Gojbulja u opštini Vučitrn obijena je crkva Sv. Paraskeve, vrata su provaljena i ukradeno je oko 20 evra, saopštila je danas Eparhija Raško-prizrenska.

obijena-crkva-sv-paraskeve-u-gojbulji-kod-vucitrna

Eparhija Raško-prizrenska

Na sajtu ERP se navodi da su vernici juče oko 16 časova primetili da su vrata na crkvi provaljena.

Incident je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj. Sa ikona je uzet novac u vrednosti oko 20 evra koji su vernici ostavili za Đurđevdan kada je ovde služena Sv. Liturgija. Istraga je u toku - navodi se u saopštenju ERP.

“Eparhija Raško-prizrenska još jednom izražava duboku zabrinutost zbog učestalih slučajeva obijanja naših hramova na Kosovu i Metohiji i apeluje na policijske organe da pronađu počinioce ovog i ranijih slučajeva obijanja hramova.

Episkop Teodosije je naglasio da obijanja naših hramova dodatno obeshrabruju naš verni narod i da lokalne institucije moraju da obezbede bolju zaštitu imovine Srpske Pravoslavne Crkve i lokalnog srpskog stanovništva, posebno u izolovanim enklavama” – ističe se u saopštenju.

Selo Gojbulja je mešovito selo u kome pored većine albanskog stanovništva živi i pedesetak srpskih porodica. Selo pripada parohiji vučitrnskoj za koju je zadužen jerej Sima Čimburović. Većina vernika iz ove opštine bila je prinuđena da napusti svoje domove još od 1999. godine - podsećaju iz ERP.
 
U izveštaju Kosovske policije se navodi da je muškarac srpske nacionalnosti prijavio da su nepoznata lica oštetila ulazna vrata jednog objekta i da je ukradeno oko  2.300 dinara.

Dodaje se da je slučaj pod istragom. 
 


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije