Evropski parlament i Savet EU postigli sporazum o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Pregovarački timovi Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije (EU) postigli su u sredu, 14. decembra, sporazum o ukidanju viza za građane Kosova.
Image

Prema postignutom sporazumu, građani Kosova će biti izuzeti od viznog režima kada se uspostavi Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS), a u svakom slučaju do 2024. godine.

“Nakon sporazuma, ceo region Zapadnog Balkana bi imao sličan vizni okvir prema šengenskom prostoru. Zakonodavci pozdravljaju napredak koji je Kosovo postiglo u mapi puta za liberalizaciju viznog režima”, navodi se u saopštenju koje je izdao Evropski parlament (EP).

Pozivaju se kosovske vlasti da usklade svoju viznu politiku sa politikom EU, te da sklope sporazume o readmisiji sa onim državama članicama EU sa kojima i dalje nemaju takav sporazum.

Izvestilac za vize u EP, Tejs Ruten (Thijs Routen) je nakon sporazuma naglasio da je „Kosovo poslednja zemlja na Zapadnom Balkanu koja je još nije imala bezvizni režim sa EU“.

“Evropski parlament se godinama neumorno zalaže za ovu odluku. Konačno, građani Kosova će moći da putuju u EU na odmor, porodične posete i poslovna putovanja bez potrebe da traže vizu. Ovo je veoma važan trenutak u evropskoj budućnosti zemlje”, izjavio je Ruten.

Sporazum će sada morati da podrže Komitet za građanske slobode Evropskog parlamenta i da se izglasa na plenarnoj sednici ove institucije. Na kraju se glasa na Savetu ministara EU.

On bi stupio na snagu 20 dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU. Zatim bi se o sporazumu o ukidanju viza pregovaralo bilateralno između Evropske unije i Kosova.

Građani Kosova moći će slobodno da putuju u EU najranije 1. novembra 2023. godine, a ne kasnije nego 1. januara 2024. godine.

Radio Slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.