09:38, 20.05.2019Izvor: Blic, Radio Kontakt plus

Obradović: Sednica o Kosovu doneće predlog teških odlukaPotpredsednica SNS i poslanica Marija Obradović izjavila je da će skupštinska sednica posvećena Kosovu, zakazana za 27. maj, dati stvarno stanje na Kosovu, da će biti surova slika stvarnosti, ali i da će doneti predlog teških odluka, "koje mogu dovesti do mogućeg rešenja u nepovoljnim okolnostima za nas".

obradovic-sednica-o-kosovu-donece-predlog-teskih-odluka

Foto: RTV

Obradović je to rekla u intervjuu za Blic, ističući da je važno da poslanici i pozicije i opozicije iznesu svoj stav o toj temi.

Prema njenim rečima, na toj sednici će i poslanici i javnost biti detaljno upoznati sa realnim stanjem na Kosovu i Metohiji, položajem Srba i nealbanskog stanovništva, dosadašnjim pokušajima i budućim potezima Srbije oko "gorućeg pitanja za budućnost naše zemlje".

Kako je navela, to će biti surova slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji, ali i predlog teških odluka koje mogu da dovedu do mogućeg rešenja u nepovoljnim okolnostima za Srbiju.

"Osim izveštaja predsednika Vučića, važno je da poslanici različitih stranaka, i pozicije i opozicije iznesu svoj stav o ovoj temi. Sramota je u ovom trenutku ćutati. Neće biti boljeg mesta za pametne predloge od te sednice, na kojoj je državni vrh, sa predstavnicima zakonodavne vlasti", rekla je Obradović.

Upitana da li nakon sastanka u Berlinu, pod palicom Merkel i Makrona, može da dođe do promene formata dijaloga Beograda i Prištine, Obradović kaže da šta god "oni stave na papir" kao konačno rešenje, Srbiji predstoji težak period implementacije dogovora sa ljudima "koji su učeni decenijama da mrze i da zajednički život nije moguć".

Ona je objasnila da će to biti ključni proces i za ljude koji tamo žive ali i za sve u regionu.

Obradović je rekla da za nju oružani odgovor nikada nije rešenje i da će uvek insistirati na diplomatiji, naglašavajući da u Prištini nije problem obično stanovništvo već političari, koje je nazvala "vladajućom elitom ratnih zločinaca".

"Pročišćenjem kosovske političke scene, dolaskom mlađih obrazovanih političara, koji nisu učestvovali u sukobima 90-ih godina, ratnim zločinima i kasnijim progonima Srba i nealbanskog stanovništva, dobićemo šansu za zdravije odnose Beograda i Prištine. Takvih ima na Kosovu i Metohiji, Haradinaj i ekipa njima ne daju prostor", rekla je ona.


Tagovi: Srbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije