14:12, 30.07.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Očišćeno seosko pravoslavno groblje u Petrovcu kod ĐakoviceU organizaciji Privremenog organa opštine Đakovica očišćeno je i uređeno pravoslavno groblje u selu Petrovac, koje je godinama bilo zapušteno i sraslo u korov i nisko rastinje. 

ocisceno-seosko-pravoslavno-groblje-u-petrovcu-kod-dakovice

Foto: Opština Đakovica

Akciju čišćenja i uređenja groblja u Petrovcu podržala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Privremenog opštinskog organa, Milenko Jovanović, je tom prilikom istakao da seosko groblje u Petrovcu duže od deset godina nije održavano na bilo koji način, pa su se radnici prilikom čišćenja susreli sa velikim poteškoćama.

“Očekujemo da ćemo uskoro biti u mogućnosti da raseljenim Srbima iz ovog i okolnih sela omogućimo da posete očišćeno groblje, uz prethodne garancije za njihovu bezbednost koje očekujemo od međunarodnih subjekata u pokrajini. Podsećamo da smo početkom godine, takođe u saradnji sa Kancelarijom za KiM očistili gradsko groblje u Đakovici u naselju Piskoti”, kazao je Jovanović. 

U Đakovici je do juna 1999. živelo oko 12.000 Srba, koji su nakon NATO agresije proterani sa ognjišta, a preostale monahinje u manastiru u centru grada, čuvaju pripadnici Kosovske policije.

U ovom gradu je uništena većina spomenika na pravoslavnim grobljima, sravnjena je sa zemljom crkva Svetog Kneza Lazara u Piskotima, a u martovskom pogromu 2004. zapaljena je i crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja je u međuvremenu obnovljena i preimenovana u manastir.

Raseljenim đakovičkim Srbima već nekoliko godina se ne dozvoljava organizovani obilazak grobalja i manastira, čak ni na praznike kao što su Zadušnice.


Tagovi: GrobljeSrbiĐakovicaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije