18:46, 25.05.2020Izvor: RTK 2

"Od četvrtka 16h neometanog kretanja, ponovno otvaranje verskih objekata"Vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja, Arben Vitia, govorio je na današnjoj konferenciji za novinare o novim, relaksiranijim merama, nakon poboljšane situacije na terenu kada je u pitanju pandemija korona virusa na Kosovu.

od-cetvrtka-16-sati-slobodnog-kretanja-za-gradane-kosova

Foto: kallxo.com

Vitia se zahvalio zdravstvenim radnicima, policiji i ostalima na požrtvovanom radu u toku pandemije.

"Juče, prvi put od 13. marta, nismo imali registrovanog novoobolelog od Covid-19 i to je veliki uspeh. Urađeno je više od 13.000 testova, a rizik još uvek postoji. Nastavićemo sa testiranjem, jer se virus menja i prilagođava. U početku smo imali stroge mere, ali sada smo počeli sa njihovim ublažavanjem. Skoro smo predstavili drugu fazu, a nakon diskusija koje smo imali protekle nedelje i novih, povoljnih rezultata odlučili smo da krenemo sa novim, blažim merama", kazao je Vitia.

Novo ublažavanje mera znači ponovno otvaranje verskih objekata na Kosovu i to već od ovog četvrtka.

Vitia je nagovestio, da će građanima biti na raspolaganju više vremena za neometano kretanje.

"Raspored će se promeniti, građanima će biti dozvoljeno da se slobodno kreću od 05h- 21h. Važno je da u toku prelaska na novu fazu budemo odgovorni prema sebi i drugima", naglasio je Vitia.

Ujedno najavio i da će do kraja maja meseca biti zatvorena i zona karantina koja se nalazi u Studentskom centru u Prištini, a gde se smeštaju građani koji su na Kosovo došli iz inostranstva.

Do sada su na Кosovu korona virusom zaražena 1.032 lica. Izlečeno je 789 osoba, dok je 29 preminulo od posledica izazvanih korona virusom.


Tagovi: ZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije