18:45, 18.11.2020Izvor: Tanjug, Radio Slobodna Evropa, RTS

Raška: Na lokaciji Kiževak pronađeni posmrtni ostaciU mestu Kiževak kod Raške, pronađeni su posmrtni ostaci nepoznatih osoba za koje se pretpostavlja da su tela kosovskih Albanaca, kazao je agenciji Tanjug predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Veljko Odalović.

odalovic-na-lokaciji-kizevak-kod-raske-pronadeni-posmrtni-ostaci

Foto: Tanjug

Odalović je kazao da bi prema trenutnim saznanjima trebalo da na toj lokaciji bude 15-17 posmrtnih ostataka.

"Pretpostavka je da su tela kosovskih Albanca, ali dok ne dobijemo potvrdu identiteta, nećemo biti sigurni. Mi smo juče pronašli prve tragove - garderobu i kosti, zaustavljeni su radovi na lokaciji, sudija je već preuzeo predmet i izdao naredbu da od sutra počnu prvi radovi", kazao je Odalović.

Lokacija Kiževak kod Raške poznata je od 2015. godine i u više navrata je prethodnih godina rađena njena pretraga, izjavio je ranije Odalović za Radio Slobodna Evropa i rekao i da je to jedna od tri lokacije - pored Kozareva, koje se nalazi između Raške i Novog Pazara i u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj, o kojoj su dobijene informacije od Prištine i prihvaćeno je da se provere.

Iskopavanja na lokaciji Kiževak su započela u novembru 2015. godine, ali su bila zaustavljena zbog nedovoljno sredstava, piše RSE i dodaje da se u izveštaju Sjedinjenih Američkih Država o napretku ljudskih prava, u delu o Kosovu pominje i ta lokacija kao jedno od mesta u Srbiji na kojima se sumnja da su srpske snage navodno sahranile ostatke kosovskih Albanaca ubijenih u selu Rezala na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

Na Kosovu se traga za još oko 1.600 nestalih lica, većinom albanske nacionalnosti.


Tagovi: AlbanciSrbiNestaliKosovoSrbijaVeljko Odalović

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije