08:46, 21.09.2020Izvor: RTS

Odalović: Otvaranje arhiva međunarodnih snaga rasvetlilo bi sudbinu nestalihSrbija traga za još 1.643 nestale osobe o kojima još nema nikakvih podataka, rekao je za RTS predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Dodaje da bi u rasvetljavanju njihove sudbine moglo bi da pomogne otvaranje arhive bivše OVK i arhive međunarodnih snaga.

odalovic-otvaranje-arhiva-medunarodnih-snaga-rasvetlilo-bi-sudbinu-nestalih-2

RTS

Odalović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je neophodno otvoriti arhive međunarodnih snaga, da bi se efikasnije rešavalo pitanje sudbine nestalih lica.

"Mi insistiramo na arhivama bivše OVK i njihovih službi koje su delovale 1998/99 i 2000. na prstoru Kosova i Metohije. Ali nam je veoma važno da se otvore i međunarodne arhive, da se učine dostupnim i arhive koje su u Haškom tribunalu, ali i kontigenata KFOR-a. Sigurni smo da u tim arhivima ima mnogo informacija koje mogu da nam pomognu da rasvetlimo sudbinu nestalih lica u vreme kada Srbija nije praktično imala nikakvu nadležnost na KiM, kada je najveći broj Srba i ostalih nealbanaca ubijen ili kidnapovan. Naravno tu su i arhive OEBS-a i drugih organizacija koje su bile na tom prostoru", objašnjava Odalović. 

Ističe da je veoma važno da Albanci pokažu spremnost na saradnju po pitanju nestalih. 

"Očekujemo da pokažu spremnost da prvo pretraže lokacije na koje mi opravdano ukazujemo da su potencijalna mesta sahranjivanja Srba na KiM i ostalih nealbanaca, ali i da smognu snage da otvore svoje arhive jer do sada nisu bile dostupne. Oni su uporno tvrdili ta takve arhive ne postoje", objašnjava predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Dodaje da je u Briselu i Vašingtonu pitanje nestalih učinjen značajan pomak po pitanju nestalih.

"Veoma je značajno da se ta tema prepoznala i da se nalazi u agendima. Samim tim mi smo dobili dodatni vetar u leđa. Koliko će to Priština ispoštovati, ostaje da se vidi jer se vrlo često dosta čudno ponaša kada su u pitanju obaveze koje ona preuzme poput onih koje je preuzela i pre sedam i po godina Zajednica srpskih opština. Nadam se da se neće tako ponašati i po pitanju nestalih lica", navodi Odalović.

Izražava nadu da će Brisel i Vašington izvršiti pritisak na Prištinu da učini ono što se od nje zahteva.

"Pitanje nestalih je značajno za jednu ukupnu stabilizaciju stanja i to je nešto što prepoznaju i ove dve administracije koje su nas podržale", navodi Odalović.

Ističe da Srbija traga za još 1.643 nestale osobe o kojima još nema nikakvih podataka.


Tagovi: OEBSPrištinaBeogradNestaliBriselVeljko Odalović

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije