14:09, 23.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Odbijen zahtev odbrane Kadrija Veseljija za privremeno puštanje na sloboduSudija za prethodni postupak, Nikolas Giju, odbio je zahtev odbrane jednog od vođa bivše OVK Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev za usmenu raspravu o ovom zahtevu.

odbijen-zahtev-odbrane-kadrija-veseljija-za-privremeno-pustanje-na-slobodu

kcp-ks.org

Pretpretresni sudija Specijalnog suda u Hagu smatra da postoji rizik da bi Veselji mogao da pobegne, ometa napredak Specijalizovanih veća ili počini nova krivična dela protiv onih lica koja se vide kao protivnici OVK, uključujući i svedoke koji su pružili dokaze Tužilaštvu i/ili treba da se pojave pred Specijalizovanim većima.

Sudija je uvažio argumente odbrane da Veselji neće pokušati da izbegne pravdu ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, ali je naveo i da ti argumenti umanjuju, ali ne uklanjaju u potpunosti opasnost od bekstva, te da se ne mogu zanemariti sve bitne funkcije koje je Veselji ranije obavljao, njegova veza sa obaveštajnim službama, kao i podrška koju ima od drugih pripadnika „OVK“.

Sudija smatra i da izgledi za dugotrajnu, potencijalno doživotnu kaznu za zločine za koje se tereti, doprinose postojanom riziku od bekstva, koji se povećava kako g. Veselji saznaje puni opseg slučaja protiv njega, te da njegova mogućnost putovanja u nekoliko zemalja izvan dometa Specijalizovanih veća i njegovi resursi i veze dodatno doprinose riziku od bekstva. 

Podseća da je, kao bivši šef Kosovske obaveštajne službe („SHIK“), Veselji jedan od najiskusnijih obaveštajnih zvaničnika na Kosovu, što u kombinaciji s njegovim statusom javne ličnosti pokazuje da poseduje tehničko znanje i mrežu da pobegne od pravde

Sudija smatra i da postoji rizik od toga da bi, ukoliko bi bio pušten, Veselji mogao da pokuša da vrši opstrukciju pravde i zastrašivanje svedoka, imajući u vidu da su Veselji, kao i njegova odbrana, zahvaljujući postepenom obelodanjivanju predmeta Tužilaštva, sada mnogo bolje upoznati sa tim ko bi mogao da pruži eventualne dokaze protiv njega.

Sudija je, kao jedan od argumenata Tužilaštva uvažio i dovođenje u vezu sa bivšim šefom kancelarije kosovskog Ministarstva pravde za pomoć potencijalno okrivljenima pred Specijalnim sudom, Dritonom Ljajčijem, te zaključio da njegovo dugogodišnje članstvo u PDK i navodi tužilaštva o duplim isplatama nekim od saslušanih lica, utvrđuje obrazac ponašanja, a što ukazuje na to da je „Veselji u prilici da daje uputstva pojedincu koji ima kontakt sa Specijalizovanim većima“.

Što se tiče navoda u vezi sa pokušajima kosovske Vlade da izvrši neprimeren uticaj na potencijalne svedoke Tužilaštva, pretpretresni sudija primećuje uplatu od 40.000 evra koju je kosovska vlada izvršila Ljahiju Brahimaju pre njegovog razgovora sa kancelarijom Specijalizovanog tužioca (SPO).

Primećujući da su isplate izvršene za tri druge osobe pozvane od strane SPO, iznosile 13.000, 10.000 i 7.000 evra, pretpretresni sudija smatra da je uplata izvršena g. Brahimaju nesrazmerna u poređenju sa njima.

Štaviše, činjenica da se za gospodina Brahimaja smatralo da je u ozbiljnoj opasnosti od krivičnog gonjenja u svetlu njegove prethodne uloge i članstva u OVK ne daje objašnjenje o visini njegove isplate.

Pretpretresni sudija dalje ukazuje na to da nije ponuđeno objašnjenje zbog čega je Suljejman Seljimi postavljen na visoku funkciju u kosovskoj Vladi ubrzo nakon što je dobio poziv Tužilaštva za saslušanje i uprkos činjenici da je bio pritvoren zbog ratnih zločina u pritvoru Likovac. 

„Pomenuta dva slučaja, koja uključuju g. Brahimaja i g. Seljimija, iako nisu direktno implicirala g. Veseljija, ukazuju na postojanje klime pokušaja mešanja u istrage Tužilaštva i postupke Specijalizovanih veća unutar kosovske vlade koju je u to vreme podržao g. Veseli kao član kosovske skupštine, kao i poslaničke grupe PDK. Po mišljenju pretpretresnog sudije, ovo dalje doprinosi postojanju rizika za ometanje pravde od strane g. Veseljia“, navodi se u odluci sudije.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. i 5. novembra 2020. godine, po nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon potvrđivanja optužnice protiv njih u 10 tačaka. 

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavlja da su zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici se navodi da su se ratni zločini nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilno nestajanje lica i progoni, vršili najranije od marta 1998. do septembra 1999. godine.

"Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i licima koji nisu učestvovala u neprijateljstvima", stoji u optužnici.

Žrtve su lica za koja se smatralo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu kosovsku vladu - Srbi, Romi, Aškalije, katolici, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima, Albanci koji su podržavali Demokratsku ligu Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK, Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK.

U optužnici se još navodi i da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići "individualno odgovorni za krivična dela koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK“.


Tagovi: Specijalni sudOVKKadri Veselji

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije