23:19, 28.05.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Odluka Ustavnog suda u korist TačijaKosovski Ustavni sud jednoglasno je doneo odluku u korist kosovskog predsednika Hašima Tačija, povodom njegovog dekreta o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za mandatara za sastav nove Vlade. Takođe, ukinuta je privremena mera zabrane ovog dekreta.

odluka-ustavnog-suda-u-korist-tacija

shs-ks.org

Ustavni sud je ocenio da je predsednik postupao u skladu sa stavom 2. člana 82. Ustava povodom mandata datog Avdulahu Hotiju za sastav nove Vlade. 

Prema odluci Ustavnog suda, uspešno izglasavanje nepoverenja Vladi ne rezultira obaveznim raspuštanjem Skupštine i omogućava izbor  nove Vlade u skladu sa članom 95. Ustava.

U zaključcima Ustavnog suda se naglašava da za formiranje vlade nakon uspešnog pokretanja nepoverenja, pobednička politička stranka ili koalicija ima prvo pravo da predlaže mandatara za premijera i formira Vladu.

Međutim, “neuspeh u dobijanju potrebnih glasova u Skupštini ili odbijanje ovog mandata, premašuje pravo formiranja Vlade u političkoj stranci ili koaliciji koja može imati potrebnu većinu za formiranje Vlade".

Sud pojašnjava da nikada nije utvrđeno da pobednička politička stranka ili koalicija ima ekskluzivno i jedino pravo da predlaže mandatara za premijera i za formiranje Vlade.

Odluka će, navodi se iz Ustavnog suda, biti objavljena u narednim danima.

Odluka Ustavnog suda dolazi nakon gotovo mesec dana od kada je privremeno suspendovana primena ukaza kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za mandatara za sastav nove vlade, nakon što je Pokret Samoopredeljenje, koji se protivi formiranju nove vlade bez održavanja izbora, zatražio ocenu ustavnosti dekreta.


Tagovi: Hašim TačiSamoopredeljenjeUstav

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije