Preminuo Siniša Mihajlović

Proslavljeni srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović preminuo je posle dugotrajne i teške borbe sa bolešću u bolnici u Rimu, prenose italijanski mediji.
Image

Nekadašnji proslavljeni fudbaler Siniša Mihajlović rođen je 1969. godine u Vukovaru.

Karijeru je započeo u lokalnom klubu Borovo, da bi kasnije igrao za Vojvodinu u kojoj je već u prvoj sezoni postao standardni prvotimac.

Sa Vojvodinom je u sezoni 1988/89. osvojio titulu šampiona Prve savezne lige Jugoslavije.

Nakon Vojvodine, Mihajlović se preselio u Crvenu zvezdu sa kojom je 1991. godine osvojio titulu Kupa evropskih šampiona (Liga šampiona) i Interkontinentalni kup. U beogradskom crveno-belom dresu Mihajlović je osvojio dva puta titulu Prvenstva Jugoslavije u sezonama 1990/1991. i 1991/1992.

Siniša Mihajlović je plodonosnu međunarodnu karijeru otpočeo u glavnom gradu Italije nastupavši za Romu, kasnije je igrao i za Sampdoriju i Lacio, a fudbalsku karijeru je okončao u Interu 2006. godine.

U Seriji A ostavio je dubok i neizbrisiv trag, ali i u evropskom i italijanskom fudbalu uopšte, budući da je osvojio sva takmičenja u pomenutoj državi.

Najplodonosniji deo fudbalske karijere Siniše Mihajlovića, ako je suditi prema broju osvojenih trofeja, bio je period proveden u Rimu, odnosno Laciju.

Sa rimskim „nebesko plavima“ osvojio je sedam titula, počevši od Serije A, pa sve do Uefinog Superkupa.

Za seniorsku reprezentaciju SFR Jugoslavije debitovao 16. maja 1991. u kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 1992. godine u meču protiv reprezentacije Farskih ostrva u Beogradu.

Nakon raspada SFRJ, Mihajlović je nastavio da igra za reprezentaciju SR Jugoslavije.

Bio je deo tima na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj, gde je odigrao četiri utakmice, kao i Evropskom prvenstvu 2000. u Belgiji i Holandiji, gde je odigrao tri utakmice.

Poslednji meč u dresu reprezentacije, tada već Srbije i Crne Gore, odigrao je 7. juna 2003. u kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2004. protiv Finske u Helsinkiju.

Za reprezentacije SFRJ, SRJ i SCG ukupno je odigrao 63 utakmice, uz deset postignutih golova.

Mnogi ljubitelji fudbala Mihajlovića smatraju najboljim izvođačem slobodnih udaraca ikada. 

Pamte se njegovi razorni šutevi iz daljine u dresovima svih klubova za koje je Mihajlović nastupao.  

Nakon okončanja igračke karijere Mihajlović je bio pomoćni trener Robertu Mačiniju u Interu. Samostalnu trenersku karijeru započeo je u Bolonji. 

Pored pomenutog kluba, Mihajlović je sa klupe predvodio i Sampdoriju, Milan, Fjorentinu, Torino i Kataniju.

Mihajlović je postao počasni građanin Bolonje decembra 2019. godine. 

U periodu od 2012. do 2013. godine, Mihajlović je sa klupe predvodio i reprezentaciju Srbije.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.