12:22 | 23.12.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

OEBS završio seriju predavanja o medijskoj i informacionoj pismenosti na tri univerzitetaU periodu od oktobra do novembra ove godine, Misija OEBS-a na Kosovu omogućila je održavanje 48 predavanja o medijskoj i informacionoj pismenosti za studente na javnim univerzitetima u Južnoj Mitrovici, Peći i Đakovici.

oebs-zavrsio-seriju-predavanja-o-medijskoj-i-informacionoj-pismenosti-na-tri-univerziteta

Foto: OEBS

Ukupno 185 studenata je pohađalo ova predavanja i steklo ključne veštine medijske pismenosti, saopšteno je iz OEBS-a.

„Oni su se bavili specifičnim temama kao što su uticaj novih medija, novi kontekst komunikacije, struktura vesti, uloga medija u pogledu rodnih stereotipa, reklamna pismenost, multikulturalnost u medijima, propaganda, političke kampanje, lažne vesti, verifikacija i provera činjenica“, preciziraju.

Predavanja su usledila nakon slične saradnje sa javnim univerzitetima u Prizrenu i Gnjilanu 2021. godine, kao i izrade sveobuhvatnog nastavnog plana i programa medijske pismenosti za visoko obrazovanje 2019. godine zajedno sa Katedrom za novinarstvo Univerziteta u Prištini.

Poslednjih godina, zbog potrebe da studenti poseduju veštine medijske i informacione pismenosti u sadašnjoj digitalnoj eri, tema je uvrštena kao izborni predmet u osnovnim i srednjim školama, kao i na nekim univerzitetima, podseća se u saopštenju. 

Pored toga, javni univerziteti u Prištini, Gnjilanu i Đakovici, sa svojim trenutnim planovima studija, predviđaju da se medijska i informaciona pismenost predaje kao obavezan predmet od 2023/2024. Ovo će omogućiti studentima da analiziraju medije i kako oni utiču na njihove živote i zajednice, ali će ih i pripremiti za karijeru, dodaje se u saopštenju.

„Kroz naš rad sa univerzitetima podstičemo studente da kritički razmišljaju o sadržaju koji svakodnevno dobijaju kako bi prepoznali dezinformacije i lažne vesti. Veoma mi je drago što vidim da će studenti univerziteta u Prištini, Gnjilanu i Đakovici sada imati medijsku pismenost kao obavezan predmet“, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majkl Devenport. 

„Drago mi je što naša dugogodišnja saradnja sa visokoškolskim institucijama pomaže mladim ljudima da se snalaze u složenom medijskom pejzažu“, dodao je.

Misija OEBS-a na Kosovu je poslednjih godina preduzela niz aktivnosti u oblasti medija i informisanja, uključujući obrazovne emisije, kampanje i predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola i studente javnih univerziteta. U saradnji sa DokuFestom, u periodu od 2018. do 2022. godine organizovala je i radionice za obuku oko 70 nastavnika srednjih škola.

„Misija podstiče sve javne univerzitete da integrišu medijsku pismenost kao osnovni predmet, i nastaviće da podržava visoko obrazovanje na Kosovu u ostvarivanju ovog cilja“, poručuju.
 
Tagovi: PećMedijiObrazovanjeOEBSĐakovicaMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije