21:41, 03.08.2020Izvor: Koha

Oko 100 zdravstvenih ustanova zatražilo dozvolu za obavljanje testova na COVID-19Oko 100 privatnih zdravstvenih ustanova širom Kosova, zatražilo je dozvolu za obavljanje testiranja na COVID-19. Tokom ove nedelje očekuje se da će prijave pregledati Komisija za licenciranje privatnih zdravstvenih ustanova koja će odlučiti da li ispunjavaju potrebne uslove, prenosi Koha

oko-100-zdravstvenih-ustanova-zatrazilo-dozvolu-za-obavljanje-testova-na-covid-19

Foto: dulist.hr

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je da će Odbor raditi prekovremeno kako bi se proces što pre završio.

Prema njegovim rečima, većina je aplicirala za licencu za serološke testove, dok je oko 10 zdravstvenih ustanova podnelo zahtev za licencu za molekularne testove ili PCR. 

One institucije koje će dobiti licencu biće u obavezi da prijave izveštaje nadležnim institucijama za testove koje obavljaju. 

Prema Hotiju, svaka država odlučuje o svojim pravilima o tome da li će ili neće prihvatiti ove testove od strane drugih država. 

Kada su u pitanju cene testova, Hoti je rekao da će ministarstvo, u saradnji sa relevantnim institucijama, sagledati mogućnost da one budu usaglašene i da će biti postavljen limit. 

Za sada se na Kosovu legalna testiranja na virus korona sprovode samo u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, a odnedavno je opština Priština počela sa serološkm ispitivanjem krvi.


Tagovi: ZdravstvoKorona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije